Парламентът ратифицира меморандума с Турция за охрана на въздушното пространство

Народното събрание ратифицира Меморандума за разбирателство между правителствата на България и Турция относно презгранични операции за Air Policing, подписан на 21 февруари 2024 г. в Анкара.

Законопроектът бе приет със 123 гласа „за“, 49 – „против“ и един – „въздържал се“. 

В текста се предвижда министърът на външните работи да предприеме необходимите действия по уведомяване на насрещната страна за изпълнение на националните процедури по влизане в сила на меморандума. В мотивите се посочва, че Air Policing е мирновременна дейност по охрана на въздушното пространство, осъществявана в Интегрираната система за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана на НАТО. В нея е предвидено държавите по пътя на двустранни споразумения да уредят въпросите по изпълнение на презграничните операции за Air Policing, които засягат техни суверенни права, каквито са охрана на националната територия и разрешаването на съюзнически въоръжени сили да провеждат действия на нея.  Меморандумът регламентира основните принципи, процедури и условия за провеждане на презгранични операции по Air Policing. Сред водещите принципи при изпълнение на тези операции е зачитането на националния суверенитет на двете държави. 

С Меморандума се определят и националните органи, които имат правомощия при разрешаване на тези операции и тяхното провеждане. Целта е да се създаде и гарантира ефективна и оперативна система от органи и механизми, които да са адекватни от гледна точка на време за действие и експертиза на възникващата ситуация при осъществяване на презгранични операции по Air Policing във въздушното пространство на двете страни.  

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"