Партиите не се отказват от битката за редовно правителство

Към претенциите за третия мандат се присъединиха и ППДБ, поне отчасти

На ход е президентът Румен Радев, който трябва да връчи втория мандат на ДПС

“Искането на ДСБ за мандат противоречи на здравия разум”, смята Диана Дамянова

Шансовете за съставяне на кабинет се повишават, независимо от провала при гласуването на проектокабинета “Росен Желязков”, показа проучване на “Труд news” сред основните политически партии без първата политическа сила - ГЕРБ.

Да започнем поред - Борисов многократно подчерта - ГЕРБ категорично няма да подкрепят втория и третия мандат, а вариантът за експертно правителство е “глупост”. Такова мнение изказват и всичките му съпартийци - Деница Сачева например също отрече такъв вариант и подчерта, че стабилно управление и резултати може да се очакват само от политически кабинет.

След като ДПС се раздели при гласуването на кандидата за премиер Росен Желязков, председателят на партията Делян Пеевски бе категоричен - няма да предложи правителство с втория мандат. През уикенда обаче в лятната си резиденция на Росенец почетният председател на ДПС Ахмед Доган събра 17-те депутати на ДПС, гласували против кандидатурата на Желязков. И макар все още да не е направил публично изявление, намеренията му бяха оповестени от другия председател на Движението - Джевдет Чакъров. “Отиването на нови избори не е най-доброто решение”, заяви той. Намерението да се оползотвори втория мандат потвърди и зам.-председателят на ДПС, но и един от изгонените от ПГ на ДПС Джейхан Ибрямов. Представителите на ДПС са категорични - разкол в партията няма, но има напрежение между Пеевски и Доган. “Няма връщане назад”, многозначително заяви Джевдет Чакъров.

Разнобой в мненията за и против съставянето на кабинет в 50-ото НС се получи и в коалицията ППДБ. Докато “Промяната” заявяват, че остават твърда опозиция и че не искат третия мандат, в неделя единството на мненията в коалицията се пропука. Една от партиите в ППДБ - ДСБ, проведе изпълнителен съвет и излезе с резолюция, в която призовава партньорите си да поискат третия мандат и да се опитат да съставят “технически кабинет”, който да гарантира “европейския демократичен, правов и антикорупционен ред и парламентарната република”. Отговорът от ПП - предложението има и своите предимства, и своите проблеми, като трябва да се обсъди внимателно, заяви Николай Денков. А що се касае до разговори с ДПС - такива били възможни, само ако Делян Пеевски бъде отстранен. ПП се събраха, за да обсъдят въпроса и след продължило с часове заседание не се съгласиха с призива на ДСБ. “В 50-то Народно събрание не виждаме условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждаваме, че ще бъдем конструктивна опозиция”, категорични бяха те в своя позиция. Третата партия в коалицията - “Да, България”, пък обещават да “обсъдят сериозно” предложението и за целта свикват Националния си съвет утре.

“Това противоречи на здравия разум, защото мандат не се иска, а се дава по решение на президента. С тази акция ДСБ се включват в хора на разни ИТН-та. БСП-та и Величия, които казват - дайте ни мандата”, коментира пред “Труд news” искането на ДСБ комуникационният експерт и бивш пиар на ПП Диана Дамянова. Според нея ясно си личи желанието на партията да влезе във властта, а колизията с ПП е повече от очевидна. “Има огромен комуникационен проблем. Така коалиция не може да се прави. Ако бързо не започнат да говорят заедно, се върви към постепенен разпад на коалицията поради идеологически различия. Ако не на тези, то на следващите избори”, прогнозира Дамянова. Според нея шансовете на ППДБ да формират работещ кабинет, ако все пак получат мандат, са минимални. “Тази работа не става без ГЕРБ или ДПС. Ако изключват “Възраждане”, както заявяват, то трябва да включат поне ГЕРБ.”

Така на практика не остава партия в 50-ото Народно събрание, която да не иска третия мандат. “Възраждане” искат да правят анти-ГЕРБ и ДПС коалиция с всички останали, ИТН също ще работят за експертно правителство, а БСП ще сглобяват “кабинет на националното спасение”. Дори и “Величие” имаха претенции да правят експертен кабинет, но ще си останат само с тях, защото групата им се разцепи и падна под минимума от 10 човека, за да съществува. На този фон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе категоричен преди дни, че “летим към избори”.

Проф. Светослав Малинов пред “Труд news”: Сериозен е шансът за експертен кабинет с третия мандат

Премиер трябва да е необвързан партийно авторитет с ясна програма

Шансовете за съставяне на правителство с останалите два мандата са сериозни, а източник на стабилност ще бъде връчването на мандата на ППДБ, които да предложат надпартийно, експертно правителство. Това коментира пред “Труд news” политологът проф. Светослав Малинов.

“Има възможност с третия мандат през формула експертно или техническо правителство. Шансовете за такова се увеличават. След провала на първия мандат на ГЕРБ, който надхвърли всякакви очаквания, и неясното състояние на ДПС, източник на стабилност в тази ситуация може да бъде само това третият мандат да се връчи на ППДБ. Ако ППДБ излязат със заявка, че не искат мандата, той трябва да бъде даден на ИТН или БСП, които заявиха, че са готови за формула експертен кабинет”, каза Малинов.

“Знам колко е трудно за политическите лидери. Но факт е, че в момента и ДСБ, и ИТН, и БСП мислят в една и съща посока, без да са си сближили политическите позиции. ДПС се присъединява към тях, макар и не много убедително. Тази идея е много силна, защото е единствената оздравителна в момента. ППДБ планираха да останат опозиция, но това няма да стане. Отиваме към нещо, което е неизгодно за всички партии, но е изгодно за гражданите”, посочи той.

Според Малинов премиер в такъв кабинет трябва да е личност с безспорен авторитет, необвързан партийно, който да представи ясна програма и да получи временно доверие от политическите сили в НС. В противен случай ни чакат не само нови избори, а спирала от поредни такива.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Иван Гергов

Този уебсайт използва "бисквитки"