Партията на Льо Пен подкрепя доставката на оръжия за Украйна

Френската крайнодясна партия “Национален сбор” на Марин Льо Пен, е готова, подобно на президента Еманюел Макрон, да доставя въоръжение на Украйна.

„Искам Украйна да има боеприпаси и оборудване, за да може да оцелее“, каза Джордан Бардела, лидер на партията, основана от Льо Пен, по време на посещение на оръжейно изложение в покрайнините на Париж, съобщава Bloomberg.

Бардела обаче се противопоставя на изпращането на оборудване, което може да провокира по-широка война или разполагането на френски войски в Украйна. „Моята „червена линия“ няма да се промени: никакво оборудване, което би могло да има последствия...", каза той и добави:

„Аз съм против изпращането на френски войски в Украйна“, отхвърляйки идеята на Макрон.

Бардела може да стане следващият премиер на Франция, ако партията му спечели значителна победа на предсрочните избори през юли, отбелязва изданието. Макрон обяви извънредния вот, след като “Национален сбор” победи на изборите за Европейски парламент. 

Преди войната Льо Пен беше много популярна в Москва и я посети няколко пъти, за да се срещне с руски лидери, припомня Bloomberg. Така през март 2017 г., месец преди президентските избори във Франция (в които тя също участва), Льо Пен беше посрещната почти като държавен лидер: кортеж, придружен от полицейски коли, я откара от летището. Тя подкрепи руските закони за хомосексуалната пропаганда и чуждестранни агенти, и обяви необходимостта от стратегическо партньорство с Русия.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"