Патриарх Даниил: Милосърдието е наша национална добродетел

Да пазим вярата, милосърдието и добродетелния живот. Това ни прави хора!“ – посланието отправи патриарх Даниил на днешния 27 юли, в който почитаме паметта на Светите Седмочисленици и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Днес честваме и успението на Свети Климент Охридски. 

Патриарх Даниил оглави литургията в столичния храм "Свети Седмочисленици".

"Светците са богатството на един народ. Това и нас днес ни задължава, първо, да се просвещаваме в тази вяра, да я пазим. За мнозина днес вярата е с съвкупност от правила. За някои хора тези правила изглеждат безсмислени. Това съвсем не е така! Вярата ни учи преди всичко на милосърдие, защото всичко друго, всяка друга добродетел да усвои човек, ако не е усвоил милосърдието, всичко е напразно. Така че виждаме вярата колко близо до човека е. Учи ни да бъдем човеци, истински човеци! Това е същината на нашата вяра!", каза патриархът по БНР.

"Свети Пантелеймон е бил покровител на Свети Климент Охридски. Свети Пантелеймон означава "всемилостив". Ето я просветата - тази себежертвеност, която е проявявал и той, и светите Седмочисленици – пълно отричане от себе си. За какво са се трудили -  да придобият къщи ли, да придобият пари ли, да придобият слава ли - дето денем и нощем се трудили да превеждат Богослужебните книги, да учат народа на тази вяра! Това е същината на православните вяра – милосърдието. Милосърдието е такава национална добродетел за нас, българите. Да пазим вярата и да пазим добродетелния живот, това ни прави човеци".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"