Патриарх Даниил: На български език думата „образование" е натоварена с особено значение

"С отеческа любов и архипастирско благословение се обръщаме към всички вас в първия учебен ден. На днешния празничен ден ви благопожелаваме новата учебна година да бъде за всички вас плодотворна, благодатна и спасителна! Винаги да помним, че Източник на всяко истинско знание и мъдрост е нашият Господ Иисус Христос. На български език думата „образование" е натоварена с особено значение. Неслучайно тя произлиза от „образ" – за нас образованието не е просто усвояване на информация и знания, а е преоткриване, очистване и проясняване на замъгления от греха Божи образ у човека. В православното богословие образованието има преди всичко духовен смисъл. То е пътят на човека към Бога, по който път умът и сърцето вървят заедно, ръка за ръка, в неразривно единство".

Това публикуваха от Българската Патриаршия на сайта си по случай началото на новата учебна година.

"В своята история православният ни народ е засвидетелствал любовта и отдадеността си към книжовността и образованието, в които той е намирал здрава основа за своето преуспяване и благоденствие. Надяваме се, че това ще продължи и занапред, тъй като всички ние днес градим нашето общо бъдеще: „Каквото посее човек, това и ще пожъне" (Гал. 6:7).

Почитаеми учители,

Вашето служение е особено отговорно, защото вие работите с живи човешки души. То изисква добродетели като дълготърпение, постоянство, добронамереност, чувствителност, разсъдителност, откритост, искреност, бодрост, незлобие и способност за прощаване. С вяра в Бога и молитва към Него можете да бъдете уверени, че Той ще ви дарува всички тези качества, които са толкова необходими във вашето служение.

Обични ученици,

Училището може да бъде едно от най-прекрасните места на света. Това зависи обаче от всички нас. В него ние се учим не само да познаваме природата, света и човека, но преди всичко се учим да живеем с човека до нас, с нашия ближен, учим се да бъдем общност. В общността ние се учим да обичаме, да съчувстваме, да прощаваме, да отстъпваме, да помагаме и да се приобщаваме. Учим се на единство в многообразието. Учим се на това да различаваме в нашите съученици Божието творение, което заслужава любов, грижа и уважение.

Драги родители,

Думата „възпитание" днес не се използва много често. За някои тя звучи може би дори старомодно. Образованието без възпитание обаче е безплодно, а често пъти и опасно. Да възпитава може само онзи, който сам питае любов към Бога и човека. Ние дължим уважение към нашите учители и към учителите на нашите деца. Също така не бива да забравяме, че децата са Божи дар, а не даденост, нито пък наше постижение. Нам е възложена грижата за тях, за която един ден ще отговаряме пред Праведния Съдия – Бога.

Нека временните изпитания, през които преминаваме като народ и общество да не ни обезсърчават, да не разколебават никого в усърдното преподаване и усвояване на полезното знание! Господ допуска изпитанията, за да ни укрепи и утвърди още повече чрез тях.

Със силата на Честния и Животворящ кръст Господ Иисус Христос да дарува на всички учители, ученици и родители сили и здраве през новата учебна година!

Честита и благословена Нова учебна година!

С отеческа в Христа любов,

Даниил

Патриарх Български"

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"