Патриарх Даниил: Ние ще сме на страната на всички човеци и няма да позволим тогава да ни разделят с разни фили и фоби

Новият български патриарх Даниил заяви в първото си телевизионно интервю за предаването "Панорама" на БНТ, че Българската православна църква винаги е била с народа си и го подкрепя в трудностите. По думите му, църквата свидетелства за непреходните неща.

"Ролята на църквата е именно да покаже на хората, че има път. Ако политическата криза стига до задънена улица и не може да се стигне до някакво разбирателство, църквата винаги сочи този път, който е към царството Божие. Господ ни е казал: Търсете преди всичко царството на Бога и неговата правда, и всичко останало ще ви се преведе", заяви патриарх Даниил.

"Нашата мисия не може да бъде по-различна от тази да свидетелстваме пред повереното ни духовно паство, че Господ Исус Христос е с нас. Как ще се случи това - ако имаме любов помежду ни. Това е и основното послание, което имаме към нашето духовно паство – да възлюбим Бога. Изпълним ли това, постепенно всички останали проблеми ще започнат да се решават", заяви патриарх Даниил.

"Ако изхождаме от принципа на човеколюбието, ние ще сме на страната на всички човеци и няма да позволим тогава да ни разделят с разни фили и фоби", коментира той в отговор на въпроса дали е на страната на Русия в конфликта ѝ с Украйна.

"Още преди да стъпя в битността ми на патриарх нееднократно съм заявява, че при този конфликт, а и при всеки конфликт, най-доброто нещо е да се спрат военните действия, кръвопролитията и да седнат враждуващите страни и другите, които са свързани с това, да разговарят", поясни той.

Държавната власт не може да реши основните проблеми на човека, които са свързани със смисъла на човешкия живот, със спасението на човешката душа и църквата е показала, че в това отношение няма алтернатива.

"Държавният служител, началникът е божи служител, с това служение той е зает денем и нощем. Защото за всички е полезно да има закон и ред в държавата, в обществото, в което живеем, а отговорността за това е на управляващите", каза той.

Патриархът отбеляза, че уважава чуждото мнение. По думите му когато има диалог, има искрен стремеж да се стигне до истината и нещата се случват.

"Аз уважавам личното мнение на всеки един. Когато има опасност това мнение да доведе вреда на самия човек, не оставам безразличен, а разговарям и обяснявам защо и къде според мен има проблем", каза той.

Патриарх Даниил изтъкна още, че взаимодействието между държавната и църковната власт е необходима във всички сфери.

"Сред православните християни има от всички политически партии хора с различни мнения, но това, което може да ни приведе в единство, не е всеки да търси своята правда. Нашата човешка правда е донякъде, тя до голяма степен е кривда", заяви той.

В душата на много българи има вяра, уверен е патриарх Даниил. "Там, където има отчуждение и песимизъм - това е вследствие на греха. Грехът действа по този начин да ни отклони от Бога, да ни отчае, да ни спре по този път. Когато ги има взаимоотношенията между нас на човекобратство, отговорност, грижа един към друг неминуемо това ще донесе божия рай в душите ни и ще стане видно и около нас".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"