Патриарх Даниил оглави литургията в Бачковски манастир на празника "Прославление на светите мощи на св. патриарх Евтимий Търновски"

Православната ни църква чества първата годишнина от учредяването на празника "Прославление на светите мощи на св. патриарх Евтимий Търновски". В Бачковския манастир, където се пазят светините, в момента се отслужва тържествена света литургия, оглавена от Негово Светейшество българският патриарх Даниил.

"Както и всеки ден очакваме благодатта, молитвата на свети патриарх Евтимий Търновски да бъде с всички нас и неговите молитви да ни утвърдят, както и нас, така и целият свят, който е раздиран от много войни, от много трудности, от много проблеми, от много изпитания. Нека той, великият светец, покровителят на всички човеци да даде мир, да даде благодат, единомислие и да преодолеем всички низки човешки страсти, а да вървим в пътя, който е вървял и св. патриарх Евтимий във вярата, в доброто, в истинността и в човеколюбието", каза игуменът на Бачковския и Троянския манастир епископ Сионий.

На 22 октомври почитаме покровителя на българския народ св. Патриарх Евтимий. Празника за прослава на мощите му е нов. Чества се за втора година.

"Неговите свети мощи са един благодатен образ и символ на това, че Бог е с нас и е оставил между нас човеците на земята, много Божии угодници и техните свети мощи, които да ни благославят и да ни утвърждават във святата вяра, като знак на това, че Бог ни милва и Бог ни помага", каза игуменът на Бачковския и Троянския манастир.

За първи път при интронизацията на българския патриарх Даниил бяха донесени в София именно мощите на свети патриарх Евтимий.

"Това е знак, че Българската църква е единна, благословена и нейните древни благословени закрилници са с нас, свети патриарх Евтимий и всички български светци. Имаме вече регистрирани много случаи на изцеряване на болни хора, които са пристъпвали към светите мощи на великия български закрилник свети патриарх Евтимий. И радостта на братството е много голяма, тъй като споделяме много благодатни изцерения чрез Божията сила и чрез молитвите на свети патриарх Евтимий", подчерта епископ Сионий.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"