Патриарх Даниил подари любима картина на посланик Мертен

 

Двамата разговаряха по време на неофициално посещение във Видин 

 

Десетки миряни посрещнаха главата на БПЦ във Вършец

Патриарх Даниил отслужи празнична Света Литургия по повод Шеста Неделя след Петдесетница във видинския катедрален храм “Св. вмчк. Димитър” заедно със свещеници от епархията. Прекрачвайки прага на храма Негово светейшество първо си купи две свещи, запали ги и ги постави в свещника - едната за здраве, другата - за упокой, видяха миряни.

Ден по рано - в събота, българският патриарх и Софийски митрополит се срещна във Видин с посланика на САЩ у нас. Негово Светейшество, който е и временно управляващ Видинската епархия, посрещна Негово Превъзходителство Кенет Мертен, извънреден и пълномощен посланик на Съединените американски щати в Република България в кабинета си във Видинска митрополия, съобщават от Българската патриаршия.

По време на своето неофициално посещение посланик Мертен беше придружаван от своята съпруга Сюзан Мертен, от заместник-председателя на 50-ото Народно събрание и народен представител от Видинския многомандатен избирателен район Росица Кирова, както и от кмета на Видин д-р Цветан Ценков.

Гостите посетиха храма “Св. вмчк Пантелеймон”, който датира от началото на XVII век и останаха впечатлени от извършените реставрационни и консервационни дейности.Снимка Българска Патриаршия

Патриарх Даниил показа на високия гост мавзолея на първия българския екзарх Антим Първи. Негово Светейшество разказа на г-н Мертен за важната роля на екзарх Антим за активизирането на западната дипломация след кървавото потушаване на Априлското въстание и за Освобождението на България от османско робство. Патриарх Даниил разказа и за живота и делото на Видинските митрополити от Освобождението до днес.

Гостите посетиха храма “Св. вмчк Пантелеймон”, който датира от началото на XVII век и останаха впечатлени от извършените реставрационни и консервационни дейности, както и от красотата на стенописите. Срещата продължи в сградата на митрополията, като домакин и гости си размениха подаръци.

Патриарх Даниил подари на американския посланик картина с изображение на покровителя на Видин светеца Ромил Видински (Бдински), която е изработена от естествени природни материали - камъни, семена, листа и бои. Тя представлява колаж, на който освен светеца, са изобразени и емблематични за Видин сгради - крепостта “Баба Вида”, мавзолеят на Антим Първи, катедралният храм “Св. вмчк Димитър”. Картината е една от любимите на патриарха и той често подарява нейно копие на миряни и свои гости.

Същия ден българският патриарх Даниил и Софийски митрполит бе във Вършец, където бе посрещнат от стотици миряни и ръководството на Общината. Негово Светейшество отслужи в храма “Свети Георги Победоносец” и вечерното богослужение с Молебния канон на Пресвета Богородица, а след богослужението православните християни взеха благословение и поздравиха новоизбрания предстоятел на родната ни Църква.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"