Патриарх Даниил поема пеша от София към Рилския манастир

С православни християни ще мине по стъпките на мощите на св. Йоан Рилски

За 15-а поредна година се провежда поклонническият път “Рилският Чудотворец”

Българският патриарх Даниил, който е и Софийски митрополит, ще тръгне пеша към Рилския манастир. Той ще се включи в 15-то поредно издание на поклонническият път “Рилският Чудотворец” от град София до обителта, съобщиха от Софийската митрополия, която заедно с Богословският факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” са организатори за събитието. То се осъществява и с подкрепата на Столична община.

Поклонението, посветено на всебългарския покровител св. Йоан Рилски, събира десетки хиляди православни християни, които с молитва и песнопения поемат по пътя на неговите мощи. През 1469 г. те са пренесени от Търновград през София в Рилската света обител.

Походът се провежда от 1-ви до 6-и август и преминава през планините Витоша, Верила и Рила, като на Преображение Господне.

Началото тази година стартира от столичния храм “Св. София” със Света Литургия и водосвет, предстоявани от Негово Светейшество Българският партиарх Даниил. На 5 август той ще отслужи водосвещение на едно от Седемте рилски езера - “Бъбрека”.

Патриархът е известен с влечението си към планината, като мнозина са го срещали по стръмните хребети, докато беше Видински митрополит.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"