Патриарх Даниил предложи Голяма Богородица да е официален празник

В Кюстендил духовният водач призова за смирение и вяра в Бога

“Прекрасно би било да се нареди до Коледа и Великден”, каза Негово Светейшество

Празникът е почивен ден на много места в България

В деня на Успението на Пресвета Богородица Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Даниил посети катедралния храм “Св. Успение Богородично” в Кюстендил. Там отслужи тържествена света литургия.

“Чудесно би било днешният празник Успение на Света Богородица да стане официален и да се нареди до празниците Коледа и Великден, и да се почита така, както в съседните Гърция и Румъния”, заяви патриархът. Мотивира предложението си с това, че на “този празник на много места в България е почивен ден за съответната община. Ако населението празнува днес, не е далеч времето, в което празникът да се обяви за официален, общонационален. Прекрасно би било”.

Патриархът освети и замесения хляб, както и икони в чест на Светата майка Дева Мария. Освен храмов празник на църквата, денят е считан и за духовен празник на Кюстендил. Празненствата са известни още като Панагия или въздигане на хляба. Десетки миряни дойдоха в храма в центъра на града дори само да зърнат Негово светейшество, но и да се помолят за здраве, благополучие и закрила. Мария остава най-разпространеното женско име у нас.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"