Класически рецепти за завършек на кулинарната седмица на „Зодиак“ представя майсторът в кухнята Зеки Гюнеш. Негови специалитети са ориенталските ястия. Можете да ги опитате в ресторант Orient Garden, но и да си ги приготвите вкъщи, следвайки инструкциите му.
Пачанга бюрек
Необходими продукти:
4 кори за баница
150 г пастърма
200 г настърган кашкавал
2 домата
2 чорбаджийски чушлета
1 ч.ч. олио
5 с.л. вода
1 жълтък
сусам
Начин на приготвяне:
Чорбаджийските чушлета се режат на ситно и заедно с обелените и нарязани на кубчета домати се задушават с 2 с.л. олио.
Пастърмата се забърсва леко с навлажнена кухненска хартия, за да се отстранят подправките, след което се нарязва на тънки ивички.
Смесва се със задушените зеленчуци и настъргания кашкавал. Корите се редят една върху друга и се нарязват на 4 равни части - общо 16 парчета.
Всяко парче се намазва с олио и в средата му се поставя от приготвената от пастърмата, зеленчуците и кашкавала плънка. Навиват се на руло и се редят в намазнена с олио тавичка.
Намазват се с разбития яйчен жълтък, поръсват се със сусам и се пекат в предварително загрята фурна на 180°С.
Сутляш
Необходими продукти:
1 л прясно мляко
¾ ч.ч.ориз
2 жълтъка
¾ ч.ч.захар
1 пакетче ванилия
1 с.л. нишесте
Начин на приготвяне:
Оризът се вари заедно с 1 ч.ч. вода, докато течността напълно се абсорбира. При леко разбъркване се доливат прясното мляко и захарта. Оставя се да вари още 10 минути, след което бавно се добавят, при бъркане, предварително разбитите нишесте, жълтъци и ½ ч.ч. вода. Бърка се, докато заври, след което се оставя да ври 5-10 минути.
Добавя се ванилията и получената смес веднага се разпределя в огнеупорни купички, като към всяка се добавя по малко вода. Купичките се нареждат в тава и се пече на водна баня в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пече се до получаване на тъмнокафява коричка. След като се извади от фурната, се покрива с чинийка. Поднася се леко охладен.