Певицата Тони: Вярвам, че Бог направи чудо, за да съм жива и да мога да работя

 

Преживях изпепеляваща любов, за която е новата ми песен

Лили Иванова ме впечатли с човешките си качества

С Миро и Галя от „Каризма“ бяхме много добро трио

Хора са ми признавали, че мой албум е изцелявал душите им

Снимката на Тръмп с вдигнатия юмрук ще остане в историята

Талантливата певица Тони притежава един от най-разпознаваемите и нежни гласове на родната сцена. Атрактивното й сценично поведение се дължи на факта, че дълги години е танцувала в балет „Сага“, с който са имали съвместни участия и със световноизвестните „Трио българка“. През 1997 г. Тони е приета в НАТФИЗ със специалност „Мюзикъл". Още докато следва там, тя започва работа в клуб „Опера", заедно с други бъдещи звезди, като Галя и Миро от „Каризма“ и Ненчо Балабанов. Дебютната й песен „Всичко било е насън“, покoрява за кратко време почти всички музикални класации и й донася голяма популярност. Вторият й сингъл „Интернет самота“, затвърждава мястото й сред водещите изпълнителки у нас. През 2002 г. се появява първият албум на Тони – „Прераждане“, за който получава Награда за дебют от БГ радио. В края 2007 година, БГ Радио прави класация за 500-те „Най-велики песни на България за всички времена”, като Тони присъства в нея с цели четири хита. Новите песни на певицата, като „Ела и ме спаси“, „Пробуждане“ и дуетът с Орлин Павлов „Докосвам те“ също се приемат добре от почитателите на хубавата българска музика.

- Тони, от няколко години ти се завърна активно на музикалната сцена. Над какви нови неща работиш в момента и какво лято ти предстои?
- Предстои ми нещо много хубаво - ще пътувам за Варна, където на 20-ти юли имам клубно участие, а след това ще остана там за пет дни. В момента е почти готова една нова песен, която  направихме съвместно с Мага – „Избягах“.  За първи път пиша текст по много лична история и в него разкривам доста трудна част от живота си, досега не ми е хрумвала идеята да споделя подобно нещо. Ще загатна малко от тази история - тя е свързана с моя продуцент Александър Грънчаров, който за съжаление вече не е между живите. Реших да напиша песен, свързана с нашите отношения, защото ние имахме доста изпепеляваща и трудна любов. В един момент, осъзнах, че не мога да издържам повече и ако не приключа тази връзка, ще има тежки последствия! Човек, като слуша текста може да разбере доста неща. Надявам се песента да излезе през октомври.

Усмивката на Тони е нейна запазена марка.

- Трудно ли е за един самопродуциращ се изпълнител, какъвто си ти в момента, да намира финансиране за своите проекти?
- Да, сега през лятото кандидатствах за финансиране на нови песни и видеа към „Музикаутор“, Министерството на културата и Национален фонд „Култура“. Парите не са много, но подпомагат артистите. Един от проектите, с който кандидатствам е за видео към „Избягах“, по идея на режисьора Александър Моллов, който измисли интересна концепция. Надявам се проекта да бъде одобрен, за да направим клип на тази песен. Слава Богу, че досега винаги съм успявала да направя видео на синглите си и се старая клиповете да са приятни за окото. Сега написах още едно парче и ми се иска да продължавам в това темпо, а догодина да направя едно IPI от шест съвсем нови парчета.

С Наско от „БГ радио“

- А какви отзиви получи след прекрасния ти концерт на 12-ти юли в „Маimunarnika“, който бе посветен на първата музикална телевизия у нас - ММ. Как се отрази спирането на тази медия на музикалната среда в България?
- Телевизия ММ имаше ключова роля в това да подкрепя качествената българска музика, а спирането й, за съжаление не се отрази добре, но хубавата българска музика остава зад себе си следа. Давам пример с песни, като „Всичко било е насън“, „Интернет самота“, „Поглед на дете“ и „Както преди“. В момента телевизия ММ съществува онлайн, но би било хубаво, ако някой удари едно рамо да я финансира и да възстанови онзи красив облик, който имаше. Иска ми се тази телевизия да бъде съживена, защото много от артистите, които бяхме тогава, продължаваме да работим. След концерта в „Маimunarnika“, водещата на ММ – Руми, ми сподели, че е бил на световно ниво, а с музиканта Щерион Пилидов стоим много добре на сцената, като тим. Получих много хубави отзиви и от Момчил Колев. Думите му бяха: „Ей момиче, знаеш ли, че все едно слушах запис, така звучеше!“ Изключително приятно е да чуваш такива неща.

- А кое е най-вълнуващото признание от твой почитател за въздействието на твоя песен в живота му?
- Още като излезе „Всичко било е насън“, дойде едно момче и ми каза, че това е ключова песен, която му е оправила интимните взаимоотношения с партньорката му! Други хора са ми признавали, че албума „Прераждане“ буквално е изцелявал душите им. Целият албум е по-меланхоличен и не толкова ведър, говори и за хубави и за не толкава хубави неща в живота на човека, защото той не е само от хубави емоции. В тази моя нова песен „Избягах“, говоря за един доста бурен, труден и черен момент в живота ми. Беше доста тежък период, през който преминах.

- Как преодоля този труден период?
- Неслучайно през 2021-ва написах песента „Ела и ме спаси“. Текстът е свързан с моята вяра, защото тя беше в основата на това да се спася. Както и Библията казва - само Бог може да бъде спасител на човешката душа. Любовта на Бог спасява.

- А как откри вярата и Бог?
- Доста ключова роля изигра заболяването ми, което се случи малко след като си отиде моята майка. В този период потърсих Бог с цялото си сърце и тогава започнаха да ми се случват невероятни неща, за които дори не си давам сметка. Много хора не разбират вярата ми и казват - какви са тези глупости, но за мен моите взаимоотношения с Бог са нещо реално и естествено. Това, което прочитам в Библията, виждам, че работи за мен. В Новия завет се казва, че Бог изцелява хората. Дълго се борих с тежко автоимунно заболяване, но в един момент Бог ти подава ръка и те извежда от тази ситуация и от 2018-та година съм здрава! Почти 12 години бях в толкова тежко здравословно състояние, че щях да си отида и само Бог направи чудо да съм жива, да продължавам да работя и да бъда адекватна и позитивно настроена.

Дуетът ѝ с Орлин Павлов впечатли меломаните

- Имаш прекрасен дует с Орлин Павлов – „Докосвам те“. С него още от времето, когато сте работили в клуб „Опера“ ли сте близки и какво си спомняш най-ярко от това време и работата ти с Орлин и Галя и Миро от „Каризма“?
- Да, оттогава сме близки с Орлин, въпреки че с него работихме в отделни състави - аз бях с Галя, Миро, Ненчо Балабанов и Наско Сребрев, а той беше в друг състав. Може би животът неслучайно ни е срещнал и преди няколко години написах едно парче, като в него чувах и тембъра на Орлин. На мен много ми хареса, пуснах го и на него и той каза: „Уау, давай, кога ще го записваме?“ В началото текста беше написан в по-негативна посока, но той искаше да пеем за хубави неща, така че четири пъти го редактирах, докато му хареса. Това е текст, буквално излят от небето. 

- Странно ли ти е, че атакуваха Любо, заради скъпата му кола, при положение, че той си изкарва парите с музика, а не с нещо друго? Ти учиш ли се от него на някои тънкости в бизнеса?
- Изобщо не сме коментирали бизнеса. Когато сме се виждали си говорим за други неща, макар че той има какво да каже на тази тема, бих се поучила от него. Беше много мило от негова страна, че ме покани да пея на афтър партито на едно от първите му турнета, както и на други негови концерти. Глупаво е, че са го коментирали за колата, защото той наистина е от малкото певци, изкарващи пари с музика.

- Твоите песни и другите хитове, които останаха с годините, доказват че стойностните текстове и музика са тези, които остават. Защо днес много певци залагат на еднодневките с елементарни текстове?
- Защото така по-бързо могат да изкарат пари и да стигнат до специфична аудитория. Това са бързи пари, лесни участия и семпла аудитория, която не разбира много от качествената музика, която остава. Предпочитам дори един път в годината да изкарам сингъл, но да е нещо качествено. 

- От кои от големите звезди на нашата сцена си най-впечатлена от личния контакт с тях, чисто като човешки качества и отношение?
- За човешките качества – била съм на гости на Лили Иванова, още преди да стана певица и тя беше изключително мила с мен. Познавам се с нея, защото преди години се занимавах с танци и бях в един балет, с който сме пътували на турне с Лили. Балетът ни имаше един мениджър, при който само за пет минути закъснение плащахме глоба, но така се научихме на страхотна дисциплина. Тогава с Лили не сме имали толкова близки взаимоотношения, но останах впечатлена от нея. Възхищавам се на това, че спазваше строг режим - внимаваше много с какво се храни и хапваше предимно мед и ядки. Беше супер дисциплинирана и в музикално отношение и това дава резултат, защото виждам как и днес пълни големи салони. 

- Лили Иванова споделяла ли ти е какво мисли за твоите песни?
- Певицата Роберта, която е близка с нея, ми е споделяла, че Лили харесва музиката, която правя, което е огромен комплимент.  

- Кои актуални теми и събития те вълнуват?
- Силно ме развълнува стрелбата срещу Тръмп. Впечатлена съм и от неговата реакция - как за секунди приклекна долу, но после се изправи и тази снимка с вдигнатия юмрук остава в историята - толкова борбена душа! Много хора не го харесват, но има и много позитиви в него. Иначе, политиката в България ме вълнува от години. Съжалявам, че толкова много пари се пропиляха от нашите данъци и в същото време няма разумно решение да се състави правителство. По едно време си казах, че няма да гласувам, но пак го направих. Иска ми се да се случи нещо добро, да се появи някой различен политик - с юмрука нагоре, да е смел този човек! Аз се моля за България – наистина да застанат добри хора начело, които да милеят за нашата държава и да ни изведат от тази ситуация.

С Любо Киров планират обща песен

- Някога мислила ли си да емигрираш?
- Да, преди исках, но отдавна спрях да мисля за такива неща. Тук се чувствам най-добре. Обичам държавата си, въпреки всичките минуси.

- Казваш, че песента ти „Пробуждане“ е много лична за теб. Какво те провокира за нея и за какво се пробуди?
- Тогава имах проблеми със здравословното си състояние и едни прекрасни дами решиха да направят този проект и ме поканиха да изпея този невероятен текст на Гери Турийска. Тя разбра за какво става въпрос при мен и го написа, а след това животът ми се пробуди за повече здраве, светлина, разбиране с другите хора и приемане на различните от мен. Не е необходимо човек да прилича на мен, за да мога да си комуникирам с него. Станах по-добра и възприемчива към проблемите на другите и се научих да слушам. Започнах да милея за хората, а преди това не се беше случвало, но вече започнах да мисля за другите така, сякаш за себе си. На първо място съм Тони – човекът, а не Тони - певицата! Мирогледът ми към света се промени и се опитвам да помагам, когато имам възможност. 

- Какво е мястото на вярата в живота ти и кой е най-важният урок, който си научила?
- Бих казала, че вярата в Бог е на първо място в живота ми и само така мога да живея пълноценно и смислено. Урокът е, че съм прекалено доверчива и много хора злоупотребяват с добрината ми, но преди 4-5 години реших да не контактувам с такъв тип хора и вярвам, че Бог ми помага. Вярвам в силата на молитвата към Бог. Знам, че на моите молитви се отговаря, когато е добро за мен, защото Той ни обича и иска най-доброто за нас!

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Светла Йорданова

Този уебсайт използва "бисквитки"