Пентагонът ще ни продава ракети „въздух-въздух“ AMRAAM

Пентагонът сключи договор на стойност около 1,2 млрд. долара с отбранителната компания Raytheon за производство на ракети „въздух-въздух“ AMRAAM, съобщи „Киев Индипендънт“.

Договорът включва чуждестранни военни продажби на България, Украйна, Бахрейн, Канада, Финландия, Германия, Унгария, Италия, Япония, Норвегия, Швейцария и Великобритания.

AIM-120 AMRAAM е радарно управляема ракета с невидим обсег на действие, използвана като оръжие „въздух-въздух“ от американските и съюзническите изтребители. Украйна може да разположи тези ракети на своите нови изтребители F-16 и на наземни зенитни платформи, за да отблъсне руските въздушни удари.

Ракетите, резервните части и другото свързано с тях оборудване ще се произвеждат в Тусон, Аризона, и се очаква да бъдат завършени до 31 декември 2028 г. Киев все по-често призовава за по-бързи доставки на противовъздушни оръжия и боеприпаси, тъй като през август Русия предприе нова вълна от въздушни нападения срещу украински градове.

По-рано САЩ обявиха нов пакет от помощи за Украйна на стойност 250 млн. долара по време на срещата на групата „Рамщайн“ на 6 септември. Пакетът включва ракети за противовъздушна отбрана, бронирани машини, артилерийски снаряди и други доставки. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"