Песков: Конфискацията на руските резерви ще доведе до разходи за Запада

Русия ще оспори законово конфискацията на своите резерви на Запад, което ще доведе до разходи за страните, взели подобно решение, и ще подготви отговор в съответствие с интересите си. Това каза пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, съобщават руски медии.

Песков беше помолен да коментира решението на комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, която във вторник подкрепи законопроект, предвиждащ прехвърлянето от администрацията на Вашингтон на Украйна на част от конфискуваните руски активи.

"Ние наблюдаваме тези тенденции от дълго време, както в САЩ, така и в ЕС. Наистина този въпрос постоянно води до незаконно продължаване на конфискацията на нашите притежания", отбеляза Песков.

"Това е незаконно, това противоречи на всички възможни правила, това, разбира се, ще бъде оспорвано и оспорвано за неопределено време от нашата страна. Това ще доведе до много сериозни съдебни и съдебни разходи за тези, които вземат такива решения и които се възползват от такива решения. Разбира се, ще работим и върху мерки за отговор. Те едва ли ще бъдат огледални мерки, но ще бъдат тези, които най-добре отговарят на нашите интереси”, подчерта Песков.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че западните страни обмислят възможни правни основания за прехвърляне на замразени активи на Руската федерация в Украйна. Според него, за да се конфискуват руски активи, Западът трябва да предостави потвърждение, че „има правно основание за това“. От пролетта на 2022 г. ЕС многократно е заявявал, че е замразил около 300 милиарда долара от златните и валутните ресурси на Русия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"