Песков: Мащабът на разрушенията на "Северен поток" показва, че това наистина е някакъв терористичен акт

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков призна, че инцидентът в "Северен поток" може да е терористична атака, съобщават руски медии.

Както каза той пред журналисти в четвъртък, „невъзможно е да се отговори на въпроса за възможността за сътрудничество между Руската федерация и Съединените щати при разследването на извънредната ситуация, тъй като нямаме никакви съществени контакти и сътрудничество между службите за сигурност“.

"В същото време безпрецедентният характер на това събитие, изглежда, че това е някакъв терористичен акт, вероятно на държавно ниво, разбира се, изисква много активно, енергично сътрудничество. Това е изключително опасна ситуация, която изисква спешно разследване “, подчерта Песков.

В отговор на въпрос дали Москва ще поиска международно разследване на случилото се, той каза: „Всичко ще зависи от ситуацията“.

"Разбира се, това ще изисква взаимодействието на няколко държави. В условията, когато сега има остър недостиг на комуникация и нежеланието на много страни да се свързват с нас в такива чувствителни области, възникват много въпроси", обясни Песков.

„Мащабът на разрушенията в "Северен поток" показва, че подобна акция едва ли би могла да бъде извършена без участието на някоя държава“, каза още Песков.

"Това е точно инцидент, засега не можем да дадем по-ясна квалификация. Но мащабът на разрушенията показва, че това наистина е някакъв такъв акт - разбира се, да си представим, че такъв терористичен акт може да се извърши без участието на някаква държава е много трудно“, каза той в отговор на въпрос дали случилото се с газопроводите е международен терористичен акт от гледна точка на Русия.

Песков не отговори дали "Северен поток" може да бъде рестартиран след повредата: "Това е технически въпрос. Не можем да му отговорим.“

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"