Пет диети обещават добра форма на плажа

Залагат предимно на зеленчуци, зърнени и бобови храни, ядки

Има и смесени режими за тези, които не могат без месо

Преди да облече банския, почти всяка жена се оглежда критично в огледалото и започва трескаво да търси в интернет съвети за бързо сваляне на няколко излишни килограма. Американски диетолози улесняват дамите, като препоръчват петте най-ефикасни и полезни диети за отслабване в горещото време.

Средиземноморска

Първа в списъка е популярната средиземноморска диета. В нея няма строги забрани, но храни с високо съдържание на наситени мазнини се консумират умерено. Този тип диета е богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки. Диетата намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Според диетолозите подобна диета, дори и в краткосрочен план, ще ви помогне да развиете правилни хранителни навици, с които ще постигнете отлични резултати в дългосрочен план.

По-голямата част от менюто се състои от пресни плодове и зеленчуци, картофи и ядки. Можете също така да добавите малко пълнозърнест хляб, макаронени изделия и други зърнени продукти към основните си ястия. В малки количества се консумират животинско месо, риба и яйца, а от млечните продукти - само натурално кисело мляко и сирене. Препоръчително е да използвате зехтин като подправка за салата, който е основният източник на енергия.

Растителна

Повече плодове и зеленчуци се препоръчват през лятото.

Експертите препоръчват и растителна диета, която в много отношения е подобна на веганската. Тя включва плодове, зеленчуци, ядки, зърнени и бобови растения, както и соев протеин. Богата на фибри, тази диета помага за поддържане на усещането за ситост и нормализира храносмилането. Растителната диета не само насърчава загубата на тегло, но и нормализира кръвното налягане, понижава нивата на кръвната захар и холестерола и намалява риска от развитие на хронични заболявания. Основният принцип тук е да се сведат до минимум храните от животински произход.

Флекситарна

За тези, които не са готови напълно да се откажат от месото, диетолозите препоръчват флекситарна диета. Тя насърчава умерената консумация на храни, без строги забрани. Привържениците й понякога се наричат ​​гъвкави вегетарианци, тъй като човек допуска животински протеин в диетата си, но не всеки ден при всяко хранене, а по желание – например два дни в седмицата се избягват месо и риба, а на третия – млечни продукти. Такъв хранителен режим спазва крал Чарлз III.

Engine 2

Авторската диета Engine 2 също е подобна на веганската, но има по-строги ограничения. Тя е с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, но е богата на фибри, витамини и минерали. В допълнение към елиминирането на животински продукти ще трябва да ограничите приема на масла, всички преработени храни, захар и сол. Фибрите обаче ще ви позволят да се чувствате сити през целия ден. Най-голямо внимание трябва да се обърне на зеленчуците, бобовите растения, ядките и горските плодове.

„Орниш“

Диетата на американския лекар Дийн Орниш съдържа голямо количество сложни въглехидрати, плодове, зеленчуци, зърнени и бобови растения. Тя е полезна не само за сваляне на наднорменото тегло, но и за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Диетолозите казват, че порциите храни, съдържащи мазнини, трябва да бъдат ясно планирани във времето, което ще позволи поддържането на правилния баланс на хранителните вещества. Тази диета с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на въглехидрати позволява да ядете разумни количества боб, плодове, зеленчуци, нискомаслени млечни продукти, риба, яйца и разнообразие от десерти без захар всеки ден. Но ще трябва да ограничите месото, ядките, авокадото, брашното и захарта.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"