Петер Сиярто: Ембаргото на Русия върху суровия петрол на "Лукойл" е "оркестрирано от Брюксел"

Външният министър на Унгария Петер Сиярто смята, че ембаргото на Русия върху суровия петрол, което засяга пряко Унгария, е "оркестрирано от Брюксел".

Решението на Киев да спре доставките на "Лукойл" за Унгария и Словакия вероятно е "оркестрирано от Брюксел", защото "не може да понесе факта, че Унгария не се поддаде на натиска", каза Сиярто, цитиран в неделя от MTI и Agerpres.

"Брюксел не може да приеме факта, че Унгария не отстъпва, въпреки целия натиск", е обяснението за случилото се на първия дипломат на Унгария.

Обръщайки се към участниците в събитие, организирано от Mathias Corvinus Collegium (MCC) в Естергом в събота, министърът каза, че Европейският съюз "е загубил много от силата си“, но "със сигурност не е толкова слаб, че да толерира кандидат държава, която взема решение без никакви консултации", като заплашва сигурността на енергийните доставки на две държави-членки на ЕС.

Сиярто заяви още, че действията на Украйна са засегнали една трета от вноса на суров петрол в Унгария и 40-45% от вноса на Словакия, което определи като "значителен риск за енергийните доставки". Освен това Хърватия е злоупотребила с позицията си, като е "увеличила транзитните такси няколко пъти" и ограничи Унгария до краткосрочни договори, добави той.

Ръководителят на унгарската дипломация е убеден, че Брюксел и Загреб "не трябва да диктуват маршрута на нашите енергийни ресурси, както и ние не го правим към другите". "Дори, ако солидарността е една от най-често използваните думи в европейския политически дискурс, Брюксел не прави нищо, докато един кандидат за присъединяване се опитва да постави две страни членки в трудна ситуация, а трети се опитва да се възползва от тази ситуация", категоричен е Сиярто.

По негово мнение критиките към Унгария относно подхода й към Украйна трябва да бъдат отхвърлени сега, когато тя получава 42 процента от електроенергията си от Унгария, която е приела повече от 1,3 милиона бежанци и около 1500 институции се посещават от деца бежанци, както и "въпреки фактът, че Украйна нарушава правата на етническото унгарско малцинство".

Докато продължава тази ситуация, не може да се говори за плащане на милиарди евро от Европейския инструмент за мира, каза Петер Сиярто, като посочи, че името му е "по-скоро трагично, отколкото смешно". Според него междувременно Русия е напреднала, въпреки факта, че западните съюзници са доставили оръжия на стойност много милиарди евро на Украйна през последните две години и половина. "Ние, сред малкото в Европа, които можем да разговаряме с всеки, имаме задачата да отворим отново дипломатическите канали и да подновим диалога", каза той.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"