Петер Сиярто: Унгария избра "Спутник V" заради хаоса с доставките на поръчаните от ЕС ваксини

Унгария обоснова решението си да закупи за себе си руски и китайски ваксини срещу коронавирус извън рамките на общата програма на Европейския съюз за закупуване на препарати за неговите членове. Първият дипломат на Будапеща Петер Сиярто подписа договор в Москва миналия петък за доставка на 2 милиона дози „Спутник V“ и в интервю за Euronews  изрази съмнения относно закупуването от Брюксел на американско-германската ваксина на "Пфайзер" и "БионТех".

„Производителят, на когото отдава предпочитание Европейският съюз, доставя повече ваксини за САЩ, Обединеното кралство и Израел, отколкото за държавите-членки на ЕС. Това е факт. Изисква поне обяснение. Или виждаме как Великобритания да използва продукта "АстраЗенека" за ваксиниране на британски граждани - а Европейската агенция по лекарствата все още не е одобрила това. Това също изисква обяснение. Оказва се, че Европейският съюз значително е завишил очакванията ни. Сега виждаме, че пратките са много по-бавни и съдържат много по-малко ваксина, отколкото се предполагаше“, заяви Сиярто.

Европейската комисия поиска от посочените производители да обяснят намерението си да доставят по-малко дози от обещаното. Междувременно Унгария е ваксинирала 1,5 процента от населението си (150 000 души) с ваксини, доставени извън програмата на ЕС. Медицинският отдел на страната спешно одобри „Спутник V“.

„Няма значение откъде е дошла ваксината. За мен е важно дали е одобрен от нашия национален регулаторен орган или от европейския регулаторен орган или не. И мисля, че това е основният въпрос. Знаете ли, сега съм на 42 години - и през целия си живот са ми инжектирали ваксини, донесени от изток“, обясни унгарският външен министър забележка на журналиста, че мнозина граждани на страната са скептични относно руската ваксина.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"