Петков клекна пред ДПС за „златните паспорти“ (обзор)

Премиерът се спря при народните представители от Движението

Ние като коалиция сме за разобличаване на на тази схема, каза пред журналисти министър-председателят

Над 120 сигнала са в прокуратурата

Кирил Петков клекна пред ДПС и обеща паспортите на чужденци срещу инвестиции да отидат в миналото. Премиерът пое твърд ангажимент пред лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, пред депутата Делян Пеевски и ръководството на парламентарната група да бъде прието предложеното от ДПС законодателство за пълна забрана и проверка на всички издадени т. нар. “златни паспорти”. Петков обеща да осигури подкрепата на мнозинството в парламента за приемането на законодателните предложения на ДПС.

Преди седмица от Движението изпратиха на прокуратурата сигнал, в който се съдържа информация, че от 2015 до 2021 година над 120 лица, основно китайци, работещи за китайските специални служби, и руснаци, са получили гражданство и право за пребиваване без проверка, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми от една банка един на друг. “Ние като коалиция внесохме този законопроект, ние сме изцяло за разобличаване на “златните паспорти”, аз лично съм го обещал и на Европейската комисия.

Тези схеми за някакви лица да получават паспорти през корупция е абсолютно недопустимо”, каза Кирил Петков пред журналисти в кулоарите по въпроса за златните паспорти, които чужденци са придобивали у нас само заради инвестиции.

Превишени права

 

Василев разпореждал ревизии „на око“

Данъчни юристи: Нарушение е на ДОПК

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев е уличен от ДПС, че разпорежда данъчни ревизии в противоречие на закона и по свое усмотрение. Василев е обещал във вторник да разпореди още ревизии на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това се е случило при срещата му с лидера на гражданството сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, припомниха депутати.

“Някой на някого нещо си бил казал някъде около селската чешма, а това е модел от прокситата на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев”, посочи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. От ДПС окачествиха действията на Василев като политически репресии и опит за саморазправа с политически опоненти и ще сезират прокуратурата за превишаване на права.

Данъчни юристи коментираха пред “Труд”, че Василев иска ревизия на вече извършените и скоро приключили ревизии по отношение на Пеевски. А според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и по-точно чл. 112., ал. 2 ревизията може да се възлага от органа по приходите, определен от териториалния директор на компетентната териториална дирекция, от изпълнителния директор на НАП или определен от него заместник изпълнителен директор.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"