Печат с порасналия Христос изненада археолози

Оловен печат, датиран от края на IX - началото на X век, с уникално изображение на Богородица с порасналия Христос откриха археолози при разкопки на имение във Външния град на първата българска столица Плиска.

Необичайното е, че Христос е представен с брада и мустаци, а не като дете, до момента не е срещан оловен печат с такова изображение, каза ръководителят на проучванията доц. Константин Константинов от Шуменския университет "Еп.Константин Преславски".

Колегите му дори шеговито го наричали старенеца. Не се изключва да е изобразена и друга личност, а не Христос, защото има изображения на Богородица, която благославя византийски император. В конкретния случай от Плиска обаче, те не са равнопоставени, а мъжът е в по-малък размер. Разчита се и надпис "Богородице, помагай...", без да е ясно на кого.

На лицевата страна на печата е изобразен кръста на Голгота върху стъпала и надпис "Господи, помагай на Петър".
Предположенията са, че Петър, болярин от Вътрешния град, е скрепил с печата свое писмо до собственика на имението от Външния град.

Предстои консервация и реставрация на печата и тепърва ще се правят още анализи, каза доц.Константинов. Разкопките на място ще продължат още седмица. Обектът - имение с търговско-занаятчийски характер, се проучва от 1983 г. с прекъсвания. Вече има над 20 археологически сезона, а тази година разкопките са финансирани от Министерството на културата с 54 000 лева.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"