Печено морско свинче? Не, мерси

Най-странните ястия по целия свят

В кухнята на всяка страна има специфични екзотични блюда, които местните жители обожават, но чужденците гледат с нескрита погнуса и твърдо отказват да опитат. И не става въпрос само за пържените хлебарки в Азия, суровата риба в Япония и нарочно държаната на слънце в буркан риба с цел да се вмирише максимално – нещо, по което жителите на скандинавските страни точат лиги. Много усилия ще се искат от вас да превъзмогнете погнусата, когато ви сервират чай с овча лой – но ако откажете, това ще обиди жестоко домакините ви в някоя монголска юрта.

Но защо трябва да ходим толкова далеч – я пробвайте да убедите англичанин да опита рано сутрин нашата любима шкембе чорба. Независимо какъв махмурлук го мъчи на Слънчака, поданикът на Елизабет в 99 от 100 случая ще откаже с нескрито възмущение. Будали, сър, какво да ги правиш...

Тук ви предлагаме някои от най-странните ястия по света и две изконни наши рецепти – „Маде ин Бългерия“ (бели бъбреци и момици).

“Маде ин Бългерия”

Момици с бял сос

Това са тимусните жлези на телешкото месо, младото говеждо месо, агнешкото и свинското. Момиците са чифтни жлези - има една по-продълговата в гърлото и една по-кръгла, по-голяма, която се намира близо до сърцето на животното.

Продукти:

6 момици, 2 глави лук, сол, черен пипер, 1 ч червено вино, 3 с. л. масло, 2 с. л. брашно, 1 жълтък, 4 с. л. кис. мляко

Начин на приготвяне:

Момиците се накисват за 3 часа в студена вода и след това се варят, но не в същата вода. Щом кипнат, се добавя нарязаният лук, виното, солта и черният пипер. Всичко се задушава около 40 минути на бавен огън. От брашното се прави запръжка с маслото и се долива малко от бульона, в който са врели момиците. Сосът се вари до сгъстяване и в последния момент се добавя жълтъкът. След като се свали от котлона, се добавя киселото мляко. Момиците се сервират със сос.

Бели бъбреци пане

Бели бъбреци е кодовото название на животински тестиси. От тях се приготвят ястия за истински познавачи. Задължително е предварителното изкисване в марината. Приготвя се от вода, дафинов лист, бахар и черен пипер. Като изстине се добавя чаша бяло вино, счукани скилидки чесън, евентуално лимонови корички. Обелените бели бъбреци се накисват за една нощ. Свинските, козите и биволските имат по-силна миризма, затова е добре да се изкисват по-дълго време.

 

 

 

 

Продукти:

Брашно, олио, сух босилек, червен и черен пипер, сол

За соса: 2 с. л. кис. мляко, 1 с. л. майонеза, 2-3 скилидки чесън, пресен копър

Начин на приготвяне:

В тенджера се слагат вода и сол и се оставя да заври. Когато водата заври, изплакнатите бели бъбреци се слагат един по един, така че водата да не изстине и да спре да ври, като се бланшират за не повече от 2-3 минути, след което се вадят и отцеждат от водата. Оставят се да изстинат, след което ципите, с които са обвити, се обелват много внимателно, така че меката сърцевина да не се разруши и да не стане на пихтия. Докато бъбреците изстиват в купичка се смесват брашно в количество, необходимо за панирането на бъбреците, сол, черен пипер, червен пипер и изсушен босилек на вкус. Обелените бъбреци се нарязват на филийки с много остър нож, така че да не се разрушат, овалват се в сместа от брашното и подправките и се изпържват в силно сгорещено олио от двете страни за 1-2 мин до златисто-кафяво. Изваждат се и се оставят по възможност на решетка да се изцеди мазнината от пърженето.

Сосът се приготвя като се смесват майонезата, киселото мляко, счуканите скилидки чесън и ситно нарязания копър. Бърка се до хомогенност, след което сосът може да се полее върху белите бъбреци или да се сложи в малка купичка в чинията.

 

ОТ СВЕТА

Smalahove (Норвегия)

Запечена овча глава

 

 

 

 

 

 

 

Basashi (Япония)

Резени сурово конско месо, поднесени с джинджифил и соев сос. Нещо като сашими, но не от риба.

 

 

 

 

Chapulines (Мексико)

Пържени скакалци с черен пипер и подправки.

 

 

 

 

 

 

 

Дуриан (Тайланд)

Дуриан е смятан за невероятно полезен плод, но миризмата му е смес от „мърша, изгнил лук и запъртък”. Толкова е силна, че е забранен да се носи в градския транспорт и на обществени места.

 

 

 

 

 

 

Zwiebelmettwurst (Германия)

Сурова свинска кайма с лук, намазана на филийка хляб – нещо като заготовка за нашенска „принцеса”.

 

 

 

 

 

Cuy asado (Еквадор)

"Куи асадо" представлява печено морско свинче.

 

 

 

 

 

 

 

Морско яйце (Барбадос)

Хайвер от морски таралеж – сервира се варен, пържен или суров с лимонов сок.

 

 

 

 

 

 

 

Гъсеница мопане (Африка)

Гъсеница на пеперудата Gonimbrasia belina е огромен деликатес в Африка. Струва 4 пъти по-скъпо от обикновеното месо.

 

 

 

 

Balut (Филипини)

Патешки ембрион в яйце, продава се навсякъде по улиците.

 

 

 

 

 

 

 

Arroz de cabidela

(Португалия)

Заек или пиле, приготвени в собствената си кръв с ориз и оцет.

 

 

 

 

 

 

 

Butod (Малайзия)

Личинки от насекоми. По-смелите ги ядат живи.

 

 

 

 

 

Kercha (Алжир)

Фарширован овчи стомах.

 

 

 

 

 

 

 

Жабешки бутчета

(Франция)

Пържат се с магданоз и се сервират с чеснов сос. Ако все още се чудите защо на франсетата викат „жабари”.

 

 

 

 

 

 

 

Soused Herring (Холандия)

Сурова сельодка.

 

 

 

 

 

 

 

"Столетно яйце" (Китай)

Яйце, държано няколко месеца в специална смес без достъп на въздух. Популярна закуска в Китай.

 

 

 

 

 

 

 

P'tcha (Израел)

Традиционна еврейско блюдо, приготвяно от телешки джолан. Дали пък нашата дума „пача” не произхожда от него?

 

 

 

 

 

 

Fl?skesv?r (Дания)

Пържена сушена свинска кожа, обилно осолена.

 

 

 

 

 

 

 

Soondae (Южна Корея)

Корейски бахур, продава се по улиците.

 

 

 

 

 

 

 

Surstromming (Швеция)

Сюрстрьоминг – консерва от риба, престояла в буркан на слънце поне половин година. Миризмата е потресаваща.

 

 

 

 

 

 

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"