Най-странните ястия по целия свят
В кухнята на всяка страна има специфични екзотични блюда, които местните жители обожават, но чужденците гледат с нескрита погнуса и твърдо отказват да опитат. И не става въпрос само за пържените хлебарки в Азия, суровата риба в Япония и нарочно държаната на слънце в буркан риба с цел да се вмирише максимално – нещо, по което жителите на скандинавските страни точат лиги. Много усилия ще се искат от вас да превъзмогнете погнусата, когато ви сервират чай с овча лой – но ако откажете, това ще обиди жестоко домакините ви в някоя монголска юрта.
Но защо трябва да ходим толкова далеч – я пробвайте да убедите англичанин да опита рано сутрин нашата любима шкембе чорба. Независимо какъв махмурлук го мъчи на Слънчака, поданикът на Елизабет в 99 от 100 случая ще откаже с нескрито възмущение. Будали, сър, какво да ги правиш...
Тук ви предлагаме някои от най-странните ястия по света и две изконни наши рецепти – „Маде ин Бългерия“ (бели бъбреци и момици).
“Маде ин Бългерия”
Момици с бял сос
Това са тимусните жлези на телешкото месо, младото говеждо месо, агнешкото и свинското. Момиците са чифтни жлези - има една по-продълговата в гърлото и една по-кръгла, по-голяма, която се намира близо до сърцето на животното.
Продукти:
6 момици, 2 глави лук, сол, черен пипер, 1 ч червено вино, 3 с. л. масло, 2 с. л. брашно, 1 жълтък, 4 с. л. кис. мляко
Начин на приготвяне:
Момиците се накисват за 3 часа в студена вода и след това се варят, но не в същата вода. Щом кипнат, се добавя нарязаният лук, виното, солта и черният пипер. Всичко се задушава около 40 минути на бавен огън. От брашното се прави запръжка с маслото и се долива малко от бульона, в който са врели момиците. Сосът се вари до сгъстяване и в последния момент се добавя жълтъкът. След като се свали от котлона, се добавя киселото мляко. Момиците се сервират със сос.
Бели бъбреци пане
Продукти:
Брашно, олио, сух босилек, червен и черен пипер, сол
За соса: 2 с. л. кис. мляко, 1 с. л. майонеза, 2-3 скилидки чесън, пресен копър
Начин на приготвяне:
Сосът се приготвя като се смесват майонезата, киселото мляко, счуканите скилидки чесън и ситно нарязания копър. Бърка се до хомогенност, след което сосът може да се полее върху белите бъбреци или да се сложи в малка купичка в чинията.
ОТ СВЕТА
Smalahove (Норвегия)
Basashi (Япония)
Chapulines (Мексико)
Дуриан (Тайланд)
Zwiebelmettwurst (Германия)
Cuy asado (Еквадор)
Морско яйце (Барбадос)
Гъсеница мопане (Африка)
Balut (Филипини)
Arroz de cabidela
(Португалия)
Butod (Малайзия)
Kercha (Алжир)
Жабешки бутчета
(Франция)
Soused Herring (Холандия)
"Столетно яйце" (Китай)
P'tcha (Израел)
Fl?skesv?r (Дания)
Soondae (Южна Корея)
Surstromming (Швеция)