Пивовари: Безалкохолната бира е на мода

Предпочитат я младите и активни хора

Българските пивовари отчитат някои нови тенденции в бранша. Като най-важно продуктово нововъведение продължава да се развива сегментът на безалкохолните и нискоалкохолни видове бира и миксове.

„По-голямата консумация на безалкохолни бири е глобален тренд, който е все по-силен и дори се очертава като водещ в някои страни. Тази нова вълна се дължи най-вече на предпочитанията на младите и на активните хора, за които балансираният и здравословен начин на живот е приоритет“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

През миналата година у нас консумацията на безалкохолно пиво е надминала 6,5 млн. литра. Според специално проучване на Международния репутационен институт 70% от българите пият безалкохолна бира. От тях 60 на сто са редовни почитатели на пивото, които консумират пенливата напитка поне веднъж седмично.

С какво безалкохолната бира печели почитатели? На първо място, разбира се, е нулевото или съвсем ниско съдържание на етанол – не повече от 0,5%, което е особено важно за шофьорите. Съответно се избягват отрицателните последици на алкохола – нервно възбуждение, сънливост. Безалкохолният вариант има по-малко калории – 31 на 100 мл (при обикновената бира те са 45 на 100 мл).

Много проучвания установяват положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, подобно на този на червеното вино. За безалкохолната бира също като за класическата важи наличието на важните за организма витамини от групата В, РР, калий, калций, магнезий, фосфор.

Лабораторни изследвания върху мишки, проведени от японски учени, показват, че безалкохолното пиво редуцира риска от злокачествени новообразувания. По време на експерименти животните са инжектирани с канцерогенно вещество. Една група мишки получавала безалкохолна бира, друга – вода. Първата група се оказала по-устойчива на канцерогена.

Безалкохолната бира оказва по-малко влияние върху уринирането в сравнение с обикновената, която увеличава диурезата и може да предизвика дехидратация. 

Според някои проучвания разумната консумация на тази напитка е от полза по време на кърмене, защото стимулира синтеза на хормона пролактин, който увеличава производството на кърма.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"