Най-добре е да се консумират сурови
Пиперката, по-популярна разговорно като чушка, е може би най-наситеният с полезни хранителни вещества представител на култивираните растения от семейство Картофови (Solanaceae). Други популярни представители на фамилията са картофите, патладжаните и доматите.
През XVI век пиперът идва в Европа от Южно Мексико и Централна Америка. По нашите земи е претърпял непрекъснато подобрение на качествата от грижливи стопани - анонимни селекционери. Постигнато е голямо разнообразие на местни сортове с отлични вкусови и хранителни качества, разнесли славата на нашите градинари в много страни.
Ако искаме максимално да се възползваме от качествата й, е най-добре да я консумираме прясна и в сурово състояние. Именно сега е сезонът на този прекрасен плод, който ние отнасяме по-скоро към зеленчуците. Изненадващо или не, но червените чушки съдържат значително по-голямо количество витамин С в сравнение със зелените, затова е оптимално да избираме добре узрели и по-възможност органично отгледани. Научно изследване, проведено в Полша показва, че органично отгледаните пиперки превъзхождат значително конвенционалните, що се отнася до наситеност с антиоксиданти и витамини. Резултатите от проучването могат много лесно да бъдат подкрепени с факта, че когато не се третират, растенията натрупват повечето полезни вещества като своя собствена естествена защита. Споменавайки естествената защита на растенията, трябва да отбележим, че пиперките, и особено лютите варианти, съдържат алкалоида капсаицин, който е „виновник“ за парливия им вкус. Многобройни изследвания са извършени в стремежа да се докаже точният му механизъм на действие върху човешкия организъм и фактологията, свързана с дълголетието. Засега не сме наясно точно как действа капсаицинът, но е факт, че някои от традиционно най-здравите и дълголетни популации, като индийската например, се възползват от ефектите му в своята традиционна кухня. Предполага се, че бактерицидното влияние е в основата на положителния ефект от консумацията му.
Както вече споменахме, пресните пиперки са прекрасен източник на витамин С. Само 100 г от тях осигуряват над 100% от минималните дневни потребности на човешкия организъм. Те са богат източник на каротениоиди (прекурсори на витамин А), на витамин В6, както и останалите представители на тази група витамини - в малки количества. Богати са на фибри, витамин К и Е, манган, фосфор и магнезий.
Съдържащите се в червените чушки полинутриенти лутеин и зеаксантин спомагат за забавянето на клетъчната дегенерация и осигуряват защита на зрението, особено при някои заболявания, свързани с напредването на възрастта. Изследвания показват, че комбинацията от високи дози витамин С, фолиева киселина и бета каротин, съдържащи се във всички видове чушки, са полезни за предотвратяване появата на рак на дебелото черво. А червените чушки са препоръчвани за профилактика на ракови заболявания на панкреаса, простатата, маточната шийка, пикочния мехур и др., заради наличието на ликопен, потискащ растежа на раковите клетки.
Когато не са в сезон на слънчево греене, съветът ми е да използваме сушени или замразени пиперки. Предимството им е, че са брани във времето на техния пик и са максимално богати на хранителни вещества.
Сурови крекери
Рецепта на Веселин Станков
Продукти:
100 г ленено семе /изкиснато във вода за 15-20 мин./,
100 г елда /не бланширана/, изкисната във вода за 15-20 мин. и оставена да поизсъхне,
100 г слънчоглед и кашу /общо/, изкиснати във вода за 12 ч.,
2 бр. наситнени червени чушки /през зимата - сухи/,
50 г обезкостени маслини,
босилек и магданоз, или други предпочитани зелени подправки, риган, чубрица, чер пипер, кимион - на вкус, но не бива да се прекалява, защото крайният продукт има интензивен вкус след изсушаването.
Приготовление:
Всички съставки се смилат в кухненски робот до зърнеста структура. За да се отлепи сместа от стените на съда за мелене, се прибавя малко количество вода при меленето.
С влажни ръце части от сместа се разстилат върху гладка повърхност (правоъгълна тавичка за дехидрататор) с дебелина около 5 мм. Върху блатовете се очертават с остър нож фигури за по-лесно разчупване след сушенето. Сушат се за 12 часа при 42 градуса в дехидрататор.
Крекерите се комбинират добре със сурова лютеница, лесна за приготвяне: 3 бр. пресни червени чушки или 50 г сушени, 50 г сушени домати, 200 мл вода и на вкус - риган, босилек и чесън, се блендират във високоскоростен блендер до получаване на фина лютеница.
Рецептата е от демонстрираните от Веселин Станков - консултант сътрудник в медицинския център на д-р Емилова, по време на кулинарното училище, организирано за пациентите.