Писателка от Южна Корея спечели Нобел за литература

Хан Канг изобщо не влизаше в сметките на букмейкърите

Отличена е за поетична проза, разкриваща крехкостта на човешкия живот

Романът ѝ "Вегетарианката" е преведен на български

Южнокорейската писателка Хан Канг е тазгодишната носителка на Нобеловата награда за литература, обяви Матс Малм, постоянен секретар на Шведската академия. Канг е отличена за "поетична проза, която се изправя срещу историческите травми и разкрива крехкостта на човешкия живот", коментираха от комитета, връчващ отличието.

53-годишната авторка е носител и на международната награда "Букър". Печели я през 2016 г. за "Вегетарианката", която е и единствената ѝ творба, превеждана на български (изд. "Ентусиаст"). Канг е автор на романи, сборници с разкази и поезия и преподава творческо писане в Сеулския институт по изкуствата.

Романът „Вегетарианката“ печели „Букър“ и е преведен на български.

Хан Канг не беше в сметките на букмейкърите и наградата ѝ е изненадваща за културния елит. Тази година букмейкърите залагаха на китайската авторка Цан Сюе. През 2023 г. престижното отличие спечели норвежецът Юн Фосе, а година по-рано Нобеловата награда за литература беше присъдена на френската авторка Ани Ерно.

Писателката Хан Канг е родена през 1970 г. в южнокорейския град Куанджу. Семейството ѝ се установява в столицата Сеул, когато Канг е все още 9-годишна.

Нобеловата лауреатка идва от семейство на известен писател като още от ранни детски години започва да се посвещава на писането, изкуството и музиката. Кариерата ѝ започва през 1993 г., когато са публикувани първите ѝ стихотворения. Дебютът ѝ в прозата е през 1995 г. със сборника с разкази (“Love of Yeosu”), последван от романи и разкази.

От самото си учредяване през 1901 г. Нобеловата награда за литература е силно "евроцентрична" и доминирана от мъже: от общо 120 лауреати само 17 са жени. И само малка част от наградените автори използват езици, които се говорят в Азия, Африка или Близкия изток, извън английски, френски, скандинавски, немски, славянски, испански или италиански. Сред отличените има само един арабскоговорящ писател - Нагиб Махфуз от Египет през 1988 г., в сравнение с 16 френскоговорящи автори.

Сред лауреатите на Нобелова награда за литература са Уилям Фокнър, Ърнест Хемингуей, Албер Камю, Михаил Шолохов, Пабло Неруда, Габриел Гарсия Маркес, Кендзабуро Ое, Орхан Памук. Двама души отказват да получат Нобеловата награда за литература - руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър - през 1964 г.

Връчването на наградите продължава – в петък в Осло ще бъде обявена Нобеловата награда за мир, а на 14 октомври в Стокхолм - тази за икономика.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"