Питат може ли КАТ да не глобява за маловажни нарушения

Районен съдия сезира Конституционния съд

200 лв. наказание за пловдивчанин, че 2 дни повече карал с транзитни номера

Законът изключва преценка на съдията

Защо за българските шофьори не важи правилото за всички останали нарушители, че при маловажност на деянието им, те да се разминат без глоба, а само с писмено предупреждение от наказващия орган. С други думи - полицаите от КАТ да не глобяват за дреболии - няма бинт в аптечката, номерът на колата е зацапан с кал и т. н., а само да издават предупреждения.

Тези въпрос поставя на Конституционния съд (КС) районният съдия от Пловдив Георги Гетов с искането си да бъде “отменен” текст от Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Член 189з изключва прилагането на правилата за маловажност, записана в Закона за административните нарушения и наказания.

Повод за питането е дело на Гетов, по което пловдивчанин оспорва глоба от 200 лева за това, че е карал два дни повече с транзитен номер. Съдията решава да остави глобата в сила, тъй като нарушението е факт, но в същото време Гетов иска да разбере защо ЗДвП му налага ограничение в преценката, тоест - да не може да отмени глобата, защото нарушението е маловажно. От друга страна 200 лева са прекомерно голямо наказание за въпросното деяние, което не застрашава нито самия шофьор, нито други участници в движението в сравнение примерно с минаване на червен светофар, за което глобата е 100 лева, или за неспиране на знак “Стоп”, което се наказва с 20 лв.

Според правния сайт “Лекс” по питането на Гетов е образувано дело, по което за докладчик е определен председателят на КС Павлина Панова.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"