Пламен Андреев - Капитанът без лента

Между скандалите със съдиите, хаосът с календара и безобразните терени, някак родният футбол успя да осъществи значим трансфер в посока Западна Европа. Пламен Андреев вече е футболист на “Фейенорд” и напуска в идеалния момент джунглата на Първа лига. След няколкодневна сага, досегашният титулярен вратар на “Левски” подписа 5-годишен договор с гранда от Ередивизи, след което бе представен официално.

Само на 19 години Пламен Андреев вече е преживял толкова, колкото много други на неговия пост за цяла една кариера. От дебюта за “сините” през пролетта на 2021 година на “Тича” срещу “Черно море” до двубоя с “Хебър” по-рано през август, оказал се последен с екипа на столичния гранд, са събрани 3 години на тежки изпитания и много покорени върхове.

За този иначе кратък период младежкият национал на България счупи няколко рекорда, превзе редица международни класации, прекъсна 13-годишната серия без трофей на столичния гранд, бе капитан, после лентата му бе отнета. На три пъти сядаше на пейката и много бързо след това се връщаше в титулярния състав, защото съдбата си знаеше работата. Волята и характерът също изиграха съществена роля. И всичко това в рамките на някакви си 89 мача. Не е никак малко! В 53 срещи от тях той не допусна попадение. Два сезона поред бе №1 по този показател! И въпреки това не бе оценен така, както подобава. Какво ли щеше да се пишеше и говореше за него, ако бе роден в Италия или Англия и на тази възраст вече бе постигнал всичко това...

У нас звездата на Андреев изгря твърде рано, след като в момент на тежка криза, тогавашният треньор Живко Миланов пусна вратаря в заключителните минути на мача с “Черно море” от сезон 2020/21. Бойното му кръщене обаче бе при Станимир Стоилов. Именитият треньор даде път на младока в турнира за Купата на България, връчвайки му и лентата. Андреев пази във всеки един двубой от надпреварата до самия финал с ЦСКА. Стоилов не се поколеба да заложи на 17-годишния страж дори в сблъсъка с “червените”, спечелен с 1:0.

“Това бе най-лесният ми мач дотук в кариерата”, призна пред журналисти Андреев след триумфа, демонстрирайки вече и самочувствие.

Още през следващия сезон той се пребори за титулярно място с Николай Михайлов. На ръката му пък бе лентата, каквото бе обещанието на Стоилов. Характерът му на победител обаче бе тестван най-силно от Николай Костов. Едно от първите решения на треньора на “Левски” бе да отнеме лентата на вратаря. В хода на сезона наставникът критикуваше публично своя играч, извади го и от състава в навечерието на дербито с ЦСКА. Много други вероятно биха били с разбита психика след подобни удари от свои. Не липсваха и не критики от собствени фенове. Селекционерът на младежите Александър Димитров пък сне доверието от него след грешки в мача с Германия (2:3). И това не го пречупи, защото успоредно с проблемите вървяха и успехите. Стражът записа постижение при дебютното си участие в евротурнирите, след като опази вратата си “суха” рекордно дълго време за столичния гранд. Подобри серията на Георги Петков от 287 минути. Играя и срещу “Айнтрахт” в плейоф за влизане в групите на Лигата на конференциите, а още тогава се заговори за интерес от германците. Андреев записа името си и в историята на българския футбол с 23 двубоя без допуснат гол в рамките на един сезон. И пак той бе вратарят под 20 г. с най-много натрупан опит в мъжкия футбол в света за според Международния център за спортни изследвания (CIES) за сезон 2022/23. Звездата му започваше да грее все по-ярко, оглавявайки и други класации.

Авторитетното френско издание “Екип” също разказа за младия вратар на България, нареждайки го в Топ 30 на най-добрите футболисти до 20 години.

Всички тези признания от чужбина спомогнаха за следващата му крачка, тази в посока Нидерландия, където властва тоталния, а не романтичния футбол.

“Това е голяма стъпка напред за мен и за българския футбол, защото трансфер от “Левски” във “Фейенорд” е невероятно - бяха едни от първите думи на вратаря в интервюто му след трансфера. - Отборът има Шампионска лига от 1970 година, спечелиха Купата миналата година и Ередивизи преди две години.”

 

Заслужи си всичко дотук

Типичен представител на левскарщината и школата на “Левски. С добри качества и талант. Получи много голяма подкрепа от Ники Михайлов. Пламен работеше доста усърдно, за да се развива. Имаше и грешки, но те бяха на растежа. По мое мнение бе поставен в излишно напрежение. Пламен си заслужи всичко дотук, оттук насетне си зависи от него как ще се развие. Безсмислена дискусия бе и това за капитанската лента. Можеше да струва поне с 500 000 евро повече. Аз му я дадох, защото е юноша на клуба и познава отлично атмосферата в клуба.

Станимир Стоилов, бивш треньор на “Левски”

 

Трябва да бъде спартанец

Андреев трябва да знае, че там се изисква да стане спартанец. Да е готов на всичко в името на футбола. Трябва да бъде сериозен и последователен, никога да не се отказва. Той попада на място, където може да расте само нагоре, и то толкова млад. И аз съм бил в този клуб, но отидох на 29 години. Ще попадне на едни хора, които ще го приемат отлично, стига да се себераздава, да е точен във всяко едно отношение.

Андрей Желязков, бивш футболист на “Левски” и “Фейенорд”

 

Време е да възмъжее

Пламен Андреев е време да възмъжее и трябва да носи отговорност. Той е голям мъж и трябва да пази мъжки. Стига сме го оправдавали. Изживяхме всички негови грешки. При анализа преди да пристъпя на работа в клуба, имахме много слаба резултатност от играта на вратарите. Говоря за статистика и вратарски грешки. Не искахме нов вратар, а Пламен да се развива.

Бившият треньор на “Левски” Николай Костов, докато бе начело на тима

Сълзите на баща му

Когато казах на семейството ми за интереса, баща ми се разплака, майка ми беше много щастлива. Те искат аз да съм щастлив, аз исках този трансфер да се случи. Първата ми цел е да съм шампион с “Фейенорд”. Тук съм, очаквайте да играя с цялото си сърце, обяви Пламен Андреев пред клубната телевизия на нидерландския гранд.

Вратарят се прибра у нас още в неделя, за да подготви багажа си и вероятно да бъде изпратен от “Левски” така, както подобава.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Владимир Иванов

Този уебсайт използва "бисквитки"