Пламен Димитров: Хора, които са безхаберни за състоянието на мините, се изказват "компетентно"

„Присъствах на последното заседание на 50-ия парламент през деня, докато имаше съгласие какво трябва да се вкара като променен текст, в решенията на Комисията по енергетика в пленарната зала. Имаше много притеснения сред миньорите, затова и го коригирахме, за да сме сигурни, че и парите отиват при мините. Това каза в ефира на NOVA президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Припомняме, че с окупация на трибуната, рязане на кабелите на високоговорителите в пленарната зала, изключени светлини и пеене на химна, завърши последното редовно заседание на 50-ия парламент, на което се обсъждаха промените в Закона за енергетиката.

„Депутатите, които блокираха това решение действаха съвсем целенасочено против интереса на миньорите”, смята той. Според Димитров около 650 000 души работят в „Мини Марица-изток”. „По време на заседанието присъстваха миньори, ръководители на синдикални организации и от КНСБ”, обясни президентът на КНСБ.

„Хората, които са безхаберни за състоянието на мините, се изказват компетентно. 15 100 души са заетите във въгледобива в момента, заедно с техните семейства. С доставките, броят на хората става около 90 000 души. От КНСБ правим картографиране и полагаме усилия, с които да гарантираме какво ще случва оттук насетне с техните работни места. Но за това са нужни ресурси”, добави Димитров.

„Очаквам да има малка доза разум у депутатите, извън популизма, за да „вържем” бюджета в 3-процентов дефицит”, заяви още той.

Той посочи, че от КНСБ искат обща данъчна реформа, което значи че всички работещи да имат по-ниски данъци и 15% ДДС. „Към 2025 г. няма нищо по-разумно от това да върнем ставките на 20% на всичко, за да стане сметката. Осигурителните вноски трябва да растат от следващата година с по 1-процентов пункт”, каза още Димитров.

Димитров коментира и предложението за достигане на максималния осигурителен доход до 4275 лева. „Минималният осигурителен доход трябва да „порасне” с ръста на минималната работна заплата и да стане равен на нея – 1077 лева, съгласно действащия закон. За максималният осигурителен доход да се приложи очаквания ръст на средния осигурителен доход”, добави той.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"