Планирането на убийство не е „смущаващ цитат“, а потресаващо престъпление срещу демокрацията!

СРС-та записаха как арестуваният със 100 хил. лева подкуп Джейхан Ибрямов разкрива, че Доган планира да убие Делян Пеевски, а държавата позорно мълчи

Да видим фактите: Арестуваният преди седмица на столичен паркинг с подкуп от 100 хил. лева белязани пари депутат и кандидат за депутат Джейхан Ибрямов е признал пред основния свидетел по делото срещу него за търговия с влияние Мирослав Тодоров, че „Ахмед Доган му казал, че нямало да е все така и че по-натам ще убият момчето“ (бел.р. така бившият почетен председател на ДПС нарича, както пред свои хора, така и публично председателя на движението и лидер на парламентарната група на партията Делян Пеевски). Ибрямов дори уточнил пред Тодоров как планирали да го направят – „вероятно да го застрелят“. За целта обаче казал, че „само трябва да намерят парите за това“;

Разговорът между Тодоров и Ибрямов, който беше арестуван преди седмица на столичен паркинг със 100 хил. лева подкуп белязани пари, е записан със СРС-та. Те са приложени към доклада на прокуратурата, с който и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов поиска от парламента и от ЦИК имунитета на независимия депутат и кандидат за такъв;

Данните за планираното покушение срещу Пеевски са изнесени и от представителя на държавното обвинение на заседанието миналата седмица на Софийския градски съд, на което магистратите оставиха в ареста Ибрямов. Тогава обаче остават в тайна за обществото, защото – по искане и на адвокатите на задържания депутат, то е проведено при закрити врата. Излизат наяве чак днес -буквално час преди гледането на мярката му за неотклонение от по-горната инстанция Софийският апелативен съд, когато сайтът „Медиапул“ публикува цитатите, позовавайки се на свои източници, присъствали на заседанието миналата седмица. Малко по-късно те са потвърдени от „Епицентър“ с уточнението, че разговорът между Тодоров и Ибрямов е записан и със СРС-та.

На този фон какво казват представителите на различните власти в държавата? Мълчат вече цяла седмица! А малцината, които говорят, го правят, омаловажавайки случилото се.

Прокурорът по делото нарекъл данните, излезли от СРС – тата „смущаващ цитат“ (?!)

Авторът на статията в „Медиапул“, където днес плахо се появи информацията – онлайн сайт, тясно свързан с медийната група на бизнесмена с болни амбиции в политиката, медиите и НПО сектора Иво Прокопиев, пък се пробва да омаловажи разкритието. Пробутва неточна информация и не казва и дума, че данните за планиране на убийството на Пеевски са записани със СРС-та.

Колегите му журналисти дори не питат държавното обвинение стартирано ли е разследване и докъде е стигнало то.

Самата прокуратура си мълчи. А останалите власти също се ослушват!

Толкова ли претръпнахме всички като общество, че разкритие за готвено покушение срещу лидер на парламентарно представена партия и председател на парламентарна група потъва в мълчание и опити за омаловажаване?!

Ако бяхме във Франция, Германия, САЩ или някоя от другите страни-членки на евроатлантическото семейство на НАТО и ЕС, към което принадлежим от вече две десетилетия, прокуратурата щеше да е дала брифинг, на който да разясни не само цялата фактология, а какво е предприела за разследването и предотвратяването на подобна заплаха.

А президентът, председателят на парламента, министър-председателят, шефовете на останалите парламентарно представени формации и прочее фактори в държавата вече щяха да са коментирали данните за подготвяното покушение, заклеймявайки го като престъпление срещу демокрацията. 

Защото именно това е планирането на убийство срещу политик и народен представител. Не „смущаващ цитат“, а престъпление срещу демокрацията. Срещу това, за което всички ние като нация се борим вече 35 години – да сме нормална страна с върховенство на закона, а не територия, на която властва сталинисткият принцип „има човек – има проблем, няма човек – няма проблем“.

И тук е моментът да се запитаме какъв точно е проблемът на Доган, Ибрямов и тем подобните с Делян Пеевски, че да искат да го убият. Въпросът е риторичен. Техният проблем е, че именно Пеевски се зае със задачата да стартира „новото начало“ и да прекрати дерибейството им, като ги разобличи.  Да разгради модела на „раздаване на порции“ под масата, през обръчи от фирми. Обръчи, оплели цялото задкулисие в България, свързващи Доган и „дерибеите му“ с Прокопиев и кръга му „Капитал“, които днес всячески се пробват да прикрият деянията им, а вече – и плановете им за покушение. „Новото начало“ на Делян Пеевски извади на светло това задкулисие. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"