Платиха 10 млн. лв. на фирми, наели безработни

Средствата получили 2587 работодатели 

10,3 млн. лева получиха 2587 работодатели, защото са наели безработни. Средствата са изплатени по проект “Заетост за теб”, който е част от пакета антикризисни мерки. Те са разкрили нови работни места и са наели за тях 10 692 безработни, съобщават от социалното министерство.

От края на ноември бяха облекчени условията по проекта, като по него вече могат да се наемат безработни до 6 месеца, а не както преди това - до 3 месеца. Безработните могат да се назначават на пълно или непълно работно време (най-малко на 4 часа). С цел гарантиране на устойчивост, работодателят е длъжен да запази заетостта на 75% от подкрепените лица за периода, равен на половината от този, в който е получавал субсидия за тях.

Увеличава се максимално допустимият размер за заявени нови работни места, за които може да кандидатства работодател. За фирма с до 10 души персонал се допуска да наеме до 4 човека, до 50 души - 20 човека, а до 250 души - 50 лица. За големи фирми с персонал над 250 човека се разрешава наемането на до 100 безработни.
Целта на проекта е да се предостави подкрепа за осигуряване на заетост на хора, останали без работа, вследствие от възникналата пандемия и разпространението на коронавируса, посочват от Министерството на труда и социалната политика.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"