Платформа за бърза реакция при кризи инициира областната управа във Варна

На сайта й вече се публикува актуална информация за чистотата на морето

Областната администрация във Варна инициира проект за създаване на уеб базирана платформа за събиране на информация и вземане на бързи решения при бедствия и кризи в региона. Това съобщи областният управител проф. Андрияна Андреева при отчет за работата си през последната година. Проектът предвижда всяка от 12-те общини в областта да постави датчици на най-рисковите точки и при възникване на пожари, снегонавянания и други кризисни ситуации данните да се подават незабавно към платформата, за да станат достояние на институциите и на хората.   

Областната управа във Варна е единствената в страната, която всеки четвъртък има приемни за граждани, на които освен да излагат проблеми те могат да дават и идеи. Сред предложенията са създаване на Музей на музиката и Музей на графичното изкуство във Варна, каза проф. Андреева.  

Тя припомни, че е възстановила инициативата за месечни срещи с кметовете на общини от региона. На тях през последната година да били дискутирани проблемите с липсата на медици и аптеки в малките селища, с незаконните сметища, с увеличаването на популацията на бездомните кучета, с безводието и др. Общ за всички общини проблем е транспортната свързаност на селищата с общинските и областния център, затова в ход е разработката на нова транспортна схема на областта, каза проф. Андреева. Тя отчете, че администрацията предлага близо 30 електронни услуги. От 30 юли на сайта й гражданите вече могат да намират и актуална информация за резултатите от мониторинга на РЗИ за чистотата морето.  

Сред акцентите в работата си през годината проф. Андреева открои още създаването на „Арт галерия 12“, в която се представят творци от общините в областта, както и съвместният с област Шумен проект „Пътят на вярата и буквите“, чиято цел е да популяризира паметниците на културата и туристическите обекти в двата региона. По новата образователна инициатива „Открито за държавната администрация“ до момента са проведени 18 срещи с ученици и студенти, които са се запознали на място с работата на експертите от държавната институция, а съвместно с ТУ-Варна и ВВМУ бе организиран форум „Космос, иновации, стартъпи“.

„През цялата тази първа година от управлението на област Варна се убедих, че връзките, взаимодействието, сътрудничеството ни правят по-успешни, по-предвидими за жителите на областта и по-сигурни в това, че работим в тяхна полза и интерес“, заключи проф. Андреева.  

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"