Плащаме за спукани тръби и въздух във водомерите

На места 90% от водата изтича, заради скапана водопроводна мрежа

Над 600 населени места вече са на воден режим

Огромни са загубите от пренос на питейна и вода за напояване

Населените места на воден режим вече са 600, според последните данни на Асоциацията на природните паркове. За месец тези селища са станали 142 повече, като само през първата седмица на септември към списъка са добавени още 25. Най-сериозно е положението в регионите на Търговище, Хасково и Перник, където ситуацията остава критична.

Кирил Вътев настоя за незабавни действия по обезпечаването на вода

Основна причина за това е водопреносната мрежа, която е в много лошо състояние по места, според бившия министър на земеделието и храните Кирил Вътев. Пред “Труд news” той заяви: “Загубите на вода, заради компрометирана ВиК инфраструктура, са от 50%, 70% и на места дори до 90% от водоподаването. Водопреносната мрежа реализира огромни загуби, затова и водата е скъпа, но и липсва. Аз не твърдя, но по пътя на логиката това се включва в сметките на потребителите”, заяви Вътев. Като министър той е правил анализ на подавана вода за напояване в определен район. “Спрямо площите се оказа, че от 1000 до 8000 кубика на декар е подадена вода. Представяте ли си ако такива количества вода стигнат до поливни площи, ми ние ще плувнем в езера и блата”, заяви Вътев и отбеляза, че загубите са огромни както при подаването на поливни води, така и при преноса на питейната вода.

“Има много стари тръби, голяма част от тях са стоманени, особено магистралните водопроводи, те са изгнили. Темата за водата трябва да бъде приоритет номер едно на държавата”, заяви още бившият земеделски министър. Отбеляза, че приоритетно е да се осигурява на населението първо питейна вода, после за напояване и накрая за ВЕИ-та.

“Но някъде този приоритет е обърнат. Не казвам, че това е основната причина, но очевидно е, че има и такива места, където водата отива първо за ВЕЦ-ове”, добави Вътев.

“Вода имаме колкото искате, но нито я управляваме, нито я съхраняваме правилно.” Така обясни спирането на чешмите и даде пример с остров Крит: “Там всичко се полива, водата не спира, просто инфраструктурата е направена както трябва, а ние имаме в пъти повече вода.”

Определи като изключително тромави процедурите по разрешения за сондажи, които да са алтернатива на водоподаването: “Разрешителният режим отнема минимум година и половина. Най-често две и повече години се протака. Има хора, които сондират преди администрацията да се натутка, защото в края на краищата им е по-важно да има какво да ядат като произведат, отколкото да ги глобят. Не мога да дам конкретика, но това трябва да се промени”, категоричен е Кирил Вътев.

Инкасатори предупреждават да затваряме кранчетата на чешмите

Въздухът през водомера надува сметките

Освен натоварване на сметките на потребителите с течовете по мрежата се оказа, че при воден режим често се трупат високи такси. “Това е така, защото при очакване водата да дойде, граждани отвъртат кранчето докрай и наред с шумящите капки преди да потече, през водомера минава въздух под високо напрежение, което кара стрелките да се движат много бързо. Така без да консумират вода, те трябва да платят натрупаната сметка”, заявиха пред “Труд news” инкасатори, пожелали анонимност. Затова дават съвет кранът да се пуска само ако водата е напълно дошла.

Опасност от епидемии

Жители на бедстващи села в Свищовско протестират с пътни блокади

Водопроводът е пробит поне на 100 места

Протестите срещу безводието в свищовски села са безсрочни.

Веселина Ангелова,
Труд news, Велико Търново

Жителите на бедстващите свищовски села Хаджидимитрово, Козловец, Морава и Горна Студена от месеци протестират с пътни блокади. Недоволството на хората е породено от кризата с водата в региона и тормозът, на който са подложени.

“В 21 век поливаме с канчетата, с бидоните, ако успеем да налеем вода от други водоизточници. Положението е непоносимо. Ще плъзнат болести. ВиК “Йовковци” не влага средства да се почистят каптажите”, твърдят негодуващите.

“Не приемаме упреците, че кметовете стоим безучастни за решаване на проблемите с безводието, безхаберието е от друго място. Имаме проект за 1,2 км довеждащ водопровод. Трябва да се подмени. Там поне на 100 места тече вода”, коментира кметът на Козловец Борис Велев.

В Горна Студена хората също са на режим, а по вътрешната водопреносна мрежа загубите са над 70%, има райони, където чешмите са пресъхнали със седмици.

“Количеството, което се плаща от населението е 30% от това, което се пуска от каптажите. Трябва да се инвестират пари в тази водопроводна мрежа, за да се подобри и качеството на водата”, обясняват управници на засегнатите селища.

Протестите на свищовските села срещу безводието са безсрочни и продължават всяка събота и неделя с пътни блокади.
Над 20 села във Великотърновска област са на воден режим. За разрешаването на проблема се правят сондажи и се търсят нови водоизточници. Общинските ръководства изготвят проект за рехабилитация на водопроводната мрежа в засегнатите села.

Бутилки от резерва за 4 шуменски села

Ден безводие предстои в Шумен

Режим в 30 места за последния месец

Спирането е планово, заради свързване на нов водопровод с яз. “Тича”.

Цветелина Георгиева,
Труд news, Шумен

55 000 литра бутилирана вода от Държавния резерв получиха 4 села, които са част от шуменската община Смядово. Там е обявено бедствено положение, защото вода прокапва в някои от селата веднъж в седмицата.

Водата от държавата пристигна за селата Риш, Веселиново, Александрово и Черни връх в края на месец август и трябва да бъде достатъчна до края на септември. Бутилките бяха разпределени по кметствата. Жителите ще я получават от там.
Водата е само за пиене.

Кметът на Община Смядово Иванка Петрова обаче заяви, че водната кризата може да се задържи и през следващите месеци, защото селата са на каптаж и е нужно да завали дъжд. Кризата е факт от няколко години, но това лято е драстична.
Над 30 села в област Шумен са на режим през последните месеци пак заради липса на вода.

Междувременно на 9 септември/понеделник/ Шумен, Велики Преслав, селата Панайот Волов и Белокопитово, и кварталите “Макак” и “Кирково” ще бъдат без вода за денонощие. Спирането е планово, заради присъединяване на част от новопостроен водопровод, свързващ населените места с язовир “Тича”. Това е трето лятно спиране на водата с тази цел. Язовирът е пълен на 50% и към момента няма опасност от воден режим поради безводие.

Регулират дезинфекцията

Откриха бактерии в тръбите на провадийско село

Учестяват мониторинга

В оскъдната течност плуват бактерии.

Даниела Фархи,
Труд news, Варна

13 населени места във Варненска област са на воден режим, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Осем от селата са в Община Аксаково - Крумово, Новаково, Слънчево, Доброглед, Припек, Зорница, Долище и Любен Каравелово. Други три са на територията на Община Долни чифлик - Солник, Горица и Бърдарево. На режим е общинският център Аврен и с. Бенковски в същата община.

От РЗИ апелираха кметовете своевременно да информират за въведени или отменени ограничения за ползване на вода поради необходимостта от провеждане на мониторинг. При последните взети преди дни проби от чешмите в 20 селища в региона е засечено едно отклонение - в провадийското с. Староселец. Там в питейната течност са открити ешерихия коли и колиформи, което е нeдопустимо според наредбата за качеството на водата за битово-питейни цели. От РЗИ са издали предписание на ВиК за регулиране на процеса на дезинфекция и учестен мониторинг до възстановяването на качеството на водата в селото.

Хората чакат с дни да се напълни водоизточникът

Само два пъти месечно има вода в омуртагско село

100 часа са нужни, за да потече по чешмите в Красноселци

Антоанета Марчева,
Труд news, Търговище

Само две денонощия на месец има вода в омуртагското село Презвитер Козма, показва справката на ВиК-Търговище, според която чешмите в селото текат по 24 часа през 360 в сух режим. Причината е в недостига на вода в местния водоизточник. В село Могилец пък се радват на скъпоценната течност веднъж седмично, като в графика са фиксирани 10 водни часа през 158 без снабдяване. В Красноселци чакат 100 часа, за да се събере вода в източника им, за да тръгне тя по мрежата.

В началото на септември няма населени места, които въобще нямат захранване, както се е случвало в предходни месеци, пак поради пресъхнали местни водоизточници.

Общо 33 са населените места в областта, които имат режими. При почти всички причината е точно в недостига в локалните източници, чиито дебит зависи от валежите, които обаче са оскъдни.

Неволите, при липсващо централно водоснабдяване, макар и само за часове в понеделник, ще преживеят и жителите на областния град Търговище, кварталите и част от селата, разчитащи на язовир Тича.

От ВиК предупредиха, че в началото на седмицата е планирано присъединяване от съществуващ към нов довеждащ водопровод от язовира, който захранва Шумен, Велики Преслав, Търговище и редица села. Това води и до ограничаване на водоподаването по зони. Възстановяването ще бъде поетапно през нощта срещу вторник, като към 6 часа сутринта вече ще има вода в града, а в селата след 10 часа.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Гита Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"