Плащаме по-високи лихви по държавния дълг

Пуснаха 3-годишни книжа с доходност 3,64%

1,5 млрд. лв. нов дълг

Лихвите по държавния дълг нарастват, което означава, че данъкоплатците плащат все по-висока цена за финансирането на бюджетния дефицит. Министерството на финансите преотвори емисия 3-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), която беше пусната в обращение на проведения на 15 април 2024 г. аукцион

На проведения на 22 юли аукцион бяха емитирани нови книжа за 200 млн. лв., а средната доходност при пласирането на книжата достигна 3,64%. Това е четвъртото пускане на книжа от тази емисия от началото на годината и всеки път исканата от инвеститорите доходност нараства.

На аукциона на 15 април книжа за 200 млн. лв. бяха пласирани при средна доходност от 3,01%, а сега цената на дълга нарасна на 3,64%. Това е значително повече от лихвите по банковите депозити за граждани. Но Министерство на финансите не пуска ДЦК, специално за граждани, каквато практика имаше преди години, което би осигурило средства за бюджета при по-ниски лихви и възможност на домакинствата да инвестират парите си.

От началото на годината Министерство на финансите пласира нов държавен дълг на вътрешния пазар в размер на 1,5 млрд. лв.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"