Пловдив пак иска Панагюрското съкровище

Спорът по казуса е напълно „измислен", категоричен е министърът на културата

Според решение на ВАС от 2014г. съкровището е собственост на държавата

С пълно единодушие общинският съвет в Пловдив прие декларация за връщането на Панагюрското златно съкровище в пловдивския Археологически музей. Предложението на групата на „Браво Пловдив“ подкрепиха всички 46 съветници в залата. С декларация те настояват да не бъде подновяван договорът, с който съкровището се предоставя на Националния исторически музей, където се съхранява и в момента. Спорът за съхранението на ценната находка е стар и през годините не веднъж е имало неуспешни опити тя да бъде преместена в Пловдив - най-вероятно този път изходът ще бъде същият.

Преди дебата бе изслушан директорът на Регионалният археологически музей - Пловдив Костадин Кисьов. По думите му договорът между РАМ-Пловдив и НИМ за гостуване на съкровището е изтекъл през 2022 г.

Служебният министър на културата Найден Тодоров е категоричен, че мястото на съкровището, което по окончателно решение на седемчленен състав на Върховния административен съд от 2014 г. е държавна собственост, е в Националния исторически музей в София. То има три копия - те са изложени в Пловдив, Панагюрище и София.

Найден Тодоров определи казуса като "измислен" и каза, че връщането на Панагюрското златно съкровище в Пловдив няма да е градивно действие.

Още при създаването на Националния исторически музей идеята е в него да се съберат значими артефакти, представящи цялостната история на България, коментира през БНТ неговият директор доц. Бони Петрунова. Според нея по Закона за културното наследство, крайното мнение имат не общинските съвети, а Министерство на културата, в което има специален съвет, който решава къде да отиде даден артефакт.

"Панагюрското съкровище винаги е било в Националния исторически музей. Тук става дума за национално богатство, а НИМ има една цел - който откъдето и да дойде, дори от Космоса да придобие представа за нашата история. Аз съм открила три съкровища, не работя за Каварна, за която и да е община, аз работя за България." Петрунова допълни още, че не обвинява колегите си от Пловдив за искането им, но уточни, че стойността на билетите в НИМ не се променя според това дали съкровището е там или не. В случая се спазва европейска конвенция, според която от подобни артефакти не се печели, защото те носят авторитет на съответната страна, както и на България.

Панагюрското златно съкровище попада в Пловдивския археологически музей преди 75 години. Тогава е намерено на 8 декември 1949 година от братята Павел, Михаил и Петко Дейкови при изкопни дейности за добив на глина на около 2 километра от Панагюрище. Състои се от девет златни съда с общо тегло 6,164 кг. Те са изработени от чисто масивно злато с чистота 23 карата. Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел на одрисите и е използван при извършването на ритуални действия и религиозни тайнства.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"