По 10 000 агнета от Румъния внасят на ден

Агенцията по храните започва извънредни проверки

До 16 лева стига килограмът в магазините за Великден

По 10 000 агнета от Румъния се внасят у нас на ден във връзка с предстоящия Великден, съобщи за “Труд” Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. Животните се карат в кланиците, след което се продават на пазара като българско месо. Парадокс е, че по магазините никъде не пише, че месото е от Румъния, а в същото време ударно се внасят животни, коментира Синапов.

Част от тези животни се вкарват за отглеждане, а друга - за клане, а после се премаркират като български, потвърди и Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна асоциация.

По думите му освен с произхода на месото търговците заблуждават потребителите, като им продават шилешко и ярешко месо за агнешко. Можете да ги разпознаете по това, че са с по-червен цвят, по-мазни са и костите им са по-големи, поясни Караколев.

От фермата до магазина цената на агнешкото се увеличава поне 4 пъти. Причината е, че животновъдите нямат право да продават разфасовки агнешко, а само живи животни. Затова прекупвачи вземат агнетата и ги карат в лицензирана кланица.

В момента живото тегло е 4,80-5 лв. за килограм, а в магазините цената стига 14-16 лв. за кг. Цена на дребно над 12 лева за килограм е престъпление, категоричен е Синапов.

Междувременно от Българската агенция по безопасност на храните започват извънредни проверки заради Великден.

Засилен контрол ще има в обектите за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, както и такива с дейност кетъринг и обекти, предлагащи услугата ол инклузив.

Проверките ще се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза - агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боите за яйца.

Клиентите да следят за печат върху месото, на който да се чете номерът на кланицата, коментираха за “Труд” от агенцията по храните. Най-честите нарушения по празниците са нерегламентирана търговия с месо и липса на документация за стоката. Вече почти не констатираме проблеми при боите за яйца, производителите описват коректно съставките на етикетите, допълниха от БАБХ.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Адрияна Никифорова

Този уебсайт използва "бисквитки"