По 3000 остават без работа на ден

Предлагат три варианта за подаване на документи

Над 45 000 са регистрирани от 13 март

Около 3000 души на ден остават без работа заради извънредното положение. Над 7178 регистрирани има в Бюрата по труда само за последния работен ден на миналата седмица. Не малка част от тях - 5075 споменават, че пряко или косвено това се дължи на кризата с коронавируса.

Това заяви Кремена Калчева, директор на ГД „Услуги по заетостта” в Агенция по заетостта.

В петък последните данни за безработните сочат общо 236 142 човека, над 45 000 от тях са се регистрирали от обявяването на извънредното положение на 13 март. Има определени места, в които хората, събиращи се пред Бюрата по труда, са повече, като например Варна, обясни експертът. По думите й причината е, че в областните градове живеят повече хора, а тези, които се регистрират, трябва да направят това по настоящ или по постоянен адрес.

Агенция по заетостта предлага три възможности за онлайн регистрация. За две от тях е необходимо хората да имат или електронен подпис, или ПИК на НОИ. Третата възможност - да се използва електронната поща на съответното бюро по труда. Данните, които лицето подава, трябва да бъдат достоверни, защото те ще бъдат потвърдени и по служебен път - по имейл или по телефона.

Има и друга възможност - по пощата също може да се изпрати заявлението за регистрация.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"