„По-силни заедно“ с ново българско кино във Френския институт

Късометражни и пълнометражни заглавия

Програма с петъчни и съботни прожекции 

Калин Врачански участва в “Чувство за непоносимост”

“Котка в стената” е на Мила Минева и Весела Казакова 

Програмата с прожекции на български късометражни и пълнометражни филмови заглавя във Френския институт продължава в петък и събота, съответно от 18:30 и 19:00 часа. Специалната селекция пристигна в София след шестото издание на първия и единствен независим фестивал във Франция, посветен на българското кино. Темата на програмата е “По-силни заедно”, а там прожекциите бяха в кино Le Grand Action в Париж. В българската столица филмовите вечери са в зала “Славейков”.

Този петък от 27 септември, 18:30 часа програмата започва с “Любовни черупки” на режисьора Свилен Димитров Времетраенето на филмчето е 16 минути. Ето го и сюжета: “Срамежлив охлюв, белязан от детска травма, прекарва времето си, криейки се в черупката си, в която е създал въображаема версия за външния свят. След случайна среща с любовта той ще трябва да се изправи пред страховете си и да открие чудесата на реалността.”

Игралното петъчно предложение “Котка в стената” е дело на Мила Минева и Весела Казакова.

В ролите са Ирина Атанасова, Ангел Генов и Орлин Асенов Историята ни вкарва в общински блок в мултикултурния квартал Пекъм, югоизточен Лондон. Българско семейство влиза в конфликт със съседите си, живеещи на социални помощи. Появата на котката разкрива за българите една непозната картина на Великобритания и лавината от социални несправедливости принуждава главната героиня да вземе важно решение за живота си.

В събота 28 септември, от 19:00 часа късометражното предложение е “Днес всичко има странен вкус” на Кристина Спасовска. Дванадесетгодишно момиче и по-големият є брат се борят на игра в идиличната градина на семейната им къща, в поредния безкраен летен ден из покрайнините на София. Днес обаче нещо помежду им се изменя. Филмът улавя на 16 милиметра срещата на едно момиче с женската є природа.

Пълнометражният филм в събота е “Чувство за непоносимост” на Боя Харизанова с Калин Врачански и Пламен Великов. Тома е документален разказ за живота и творчеството на писателя Георги Марков до бягството му от комунистическа България през 1969 година. Историята на една шеметна писателска кариера, белязана от възходи и падения, от приятелства и предателства, от любови и надежди... И от едно разяждащо душата чувство за човешка непоносимост.

В програмата от септемврийски прожекции на български филми бяха още заглавия като “Мона Лиза”, “С лице надолу”, “Театрален романс”, “Безкрайната градина”, “Шоколад” и “Януари”.

Именно кадър от “Януари” вдъхнови и водещото изображение на програмата. Режисьор е Андрей Паунов, а ролите са разпределени между имена като Йосиф Сърчаджиев, Самуел Финци, Захари Бахаров, Леонид Йовчев.

Ето го и сюжета: Насред нищото, двама мъже и една гарга са откъснати от света от снежна буря. Най-близкият град се намира от другата страна на гората. Човек трябва да прекоси гората, за да стигне до града, но това е лудост през зимата: пътят е снежен, може да се изгубиш и да замръзнеш, вълците са гладни и воят им се чува през цялата нощ... Все пак рано тази сутрин Петър Моторов явно е впрегнал великолепната си шейна и да се е отправил към града. Никой не го е видял да тръгва, но падащият сняг все още не е заличил напълно дълбоките следи от шейната. Но когато се връща шейната, Петър Моторов не е в нея. Всъщност няма никого: има само шуба, пушка, замръзнал труп на голям вълк и огромна мистерия. Къде е Петър Моторов и какво му се е случило? Има само един начин да се разбере.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"