Под 1200 евро пенсия за всеки пети в Германия

След 45 години осигурителен стаж сумите са малки

Искат да бъде взет пример от Австрия, където дават повече пари

Близо всеки пети човек с над 45 години осигурителен стаж в Германия получава пенсия под 1200 евро, става ясно от отговор на Федералното министерство на труда на запитване от депутата Сара Вагенкнехт, която разцепи Левицата и основа своя партия “Съюз Сара Вагенкнехт”. Към края на 2023 г. пенсията на 1,08 млн. от общо 5,4 млн. пенсионери с поне 45 години осигурителен стаж е била по-ниска от 1200 евро, съобщава Дойче Веле, като цитира обществената германска телевизия АРД.

В Източната част на Германия делът на тези, които са работили дълго, но въпреки това са с малки пенсии, е по-висок, отколкото на запад. В Бранденбург например 71 000 души получават пенсии под 1200 евро след 45 години трудов стаж, 212 000 със също толкова дълъг стаж са над това ниво. В Саксония съотношението е 145 000 към 363 000, в Тюрингия - 74 000 към 189 000.

Средната пенсия след най-малко 45 изработени години за Германия като цяло е 1604 евро (1663 евро в западната част на страната, 1471 - в източната). Най-високи са средните пенсии в Хамбург - 1721 евро, и в провинция Северен Рейн-Вестфалия - 1709 евро, посочва АРД.

В Източна Германия нивата са по-ниски: 1500 евро в Бранденбург, 1458 евро в Мекленбург-Предна Померания, Тюрингия е на последно място с 1437 евро. Германската обществена медия изтъква, че в случая става дума само за пенсиите на хората със стаж от поне 45 години, а не за пенсиите принципно.

“Да получаваш 1604 евро средна пенсия след най-малко 45 години трудов стаж е обидно - това показва колко слабо е германското пенсионно осигуряване”, каза пред ДПА депутатката Сара Вагенкнехт. “Това, че всеки пети пенсионер с толкова голям стаж получава дори по-малко от 1200 евро, е политически скандал”, заяви тя.

Причините за ниските пенсии са няколко. От една страна, много самостоятелно заети лица, държавни служители или домакини получават пенсия за старост, тъй като в даден момент от живота си са плащали вноски за пенсионно осигуряване в продължение на поне пет години. Пет години осигурителен стаж е минималният период за пенсия. По-дългите почивки от работата, повече работа на непълен работен ден и по-ниските заплати също намаляват пенсиите за много жени от Западна Германия.

Вагенкнехт настоява Германия да последва примера на Австрия, където средната пенсия на дългогодишно осигурените е с 800 евро по-висока. “Това, което е възможно, трябва да е възможно и за нас”, каза Вагенкнехт пред АРД. “Имаме нужда от по-високи пенсии по модела на Австрия”, допълва тя. Характерното за Австрия е по-ранното пенсиониране и взимането на по-високи пенсии. Основната причина за това е пенсионна реформа, направена преди около 20 години: почти всички трудещи се плащат вноски в държавна пенсионна каса, включително държавните служители. Тези вноски са значително по-високи, отколкото в Германия. Има и още една разлика - работодателят плаща повече от работника, вноските не са равни. В Австрия получавате пенсия след поне 15 години осигурителен стаж.

Миналия ноември Германското пенсионно осигуряване написа, че в Германия “мини-пенсиите”, произтичащи от малки плащания на осигуровки, взимат например държавни служители, домакини или самостоятелно заети лица, които са били осигурени само няколко години и следователно получават ниски пенсии - по-малки от средната стойност.

Според публикация в merkur.de в Германия пенсионерите получават средно 48,1% от заплатата си (става дума за ниво, изчислено въз основа на 45 години трудов стаж и средна заплата). В Полша пенсионерите взимат още по-малко: само 36,5%. А най-тежко е положението в Ирландия - едва 29,7%.

В Нидерландия получават най-много - 89,2% от заплатата. Но там и пенсионните вноски са доста по-високи от германските. Във Франция пенсионерите получават около 75%, но пенсионните им вноски са 22,8% от заплатата. А в Германия те са 18,6%.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Дойче Веле

Този уебсайт използва "бисквитки"