Поддръжниците на партията на Марин Льо Пен: Победата им беше открадната с мръсни трикове!

„Победата беше открадната от тях с помощта на мръсни трикове“, казва Корин, докато децата й играят на детска площадка в предградие на Бордо във Франция.

Тя не можа да скрие разочарованието си, че партията, която подкрепя, крайнодясната "Национално обединение", завърши едва трета на парламентарните избори в неделя.

„Надявахме се на промяна и правителство на RN“, добавя нейната приятелка Силви. „Сега ще трябва да търпим каквото и да последва.“

До неделя този избирателен район беше държан от Грегоар дьо Фурна от RN. Той стана един от най-скандалните членове на предишния парламент, след като извика „те трябва да се върнат в Африка“, докато чернокож колега говореше за спасителна лодка, пълна с мигранти през 2022 г.

Но г-н Дьо Фурна беше победен на косъм от Паскал Гот, кандидат на левия "Нов народен фронт" (NFP), като част от изненадващия успех на алианса.

Емоционалната г-жа Гот отговори на резултатите, като каза, че новият парламент трябва да „изслуша какво иска френският народ“ и да предложи „напредък и социална справедливост“.

Въпреки че RN постигна печалби на национално ниво, тя се нареди на трето място след NFP и центристкия алианс Ensemble на президента Еманюел Макрон, до голяма степен поради тактически оттегляния за концентриране на антикрайнодесния вот.

Президентът на RN Джордан Бардела, който се надяваше да стане министър-председател, ако неговата партия спечели изборите, заяви, че крайната десница е загубила само защото почти всяка друга партия във френската политика, варираща от марксисти до десни икономически либерали, се е обединила срещу нея.

Малко след затварянето на избирателните секции той осъди това, което нарече „съюз на безчестието“ между NFP и Ensemble. И двете партии оттеглиха кандидати в някои състезания, за да победят крайната десница.

„Един неестествен съюз попречи на френския народ свободно да избере различен тип политика“, добави той.

 „Девет партии трябваше да се обединят, за да победят една, което все пак увеличи броя на депутатите й“, казва Луна Еме, активистка на RN,

Усещането, че RN е било възпрепятствано да спечели чрез измама, отекна сред избирателите.

„Имах чувството, че RN ще бъде блокиран от това да поледи. Но не очаквах толкова много загуби“, казва Силви.

Корин казва, че партията е претърпяла „огромно поражение“, въпреки че е увеличила броя на депутатите от 89 на 143, най-добрият резултат в историята й. Сега те са само малко по-малъко от другите два блока.

Нейното изявление отразява големите очаквания, изразени от RN преди гласуването, че ще бъде в състояние да назначи министър-председател и да управлява Франция за първи път в историята на партията.

Тъй като въпреки това резултатите показват голям напредък за RN във Франция, лидерът на партията Марин Льо Пен каза, че победата за нейната партия е била „просто отложена“.

Г-н Дьо Фурна благодари на 49% от избирателите в неговия избирателен район, които са го подкрепили и каза: „Оправянето на страната ще отнеме малко повече време от очакваното, но е сигурно, че ще дойдем на власт един ден.“

Но мнозина в избирателния район изпитаха облекчение, че той и партията му RN в по-широк смисъл бяха задържани, поне за момента.

Извън едно кафене Суфиан казва, че Франция винаги е била и трябва да остане страна, в която културите се смесват.
Той заявява: „Дьо Фурна е расист. Когато кажете на цветнокож човек да се върне в Африка, това казва всичко.
"Много съм щастлив, че той загуби."

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Идо Вок, BBC News

Този уебсайт използва "бисквитки"