Пожар избухна в цех на завод "Свилоза" в Свищов и предизвика взрив

​​​​​

Пострадали са леко двама огнеборци

Двама огнеборци са пострадали при овладяването на пожар, който е избухнал на 29 юли около 11,00 ч. в цех на химическия завод „Свилоза“ в Свищов. Минути след като се разразила огнената стихия, последвал единичен взрив на инсталация за изделителни разтвори при производството на целулоза.

Цехът, в който е станал инцидентът, е с площ около 100 кв. м. Вероятната причина за пожара и за последвалия взрив е товаро-разтоварна дейност на натриев хлорид, който е леснозапалим. При лумването на пламъците се е получило задимяване, защото въпросното вещество е прахообразно.

В резултат на експлозията са ранени двама от пожарникарите, които се опитвали да потушат пламъците. Единият е с леки порезни рани от парчета стъкло, които се разпръснали при взрива. Другият е предусетил взрива и побягнал, но се е спънал и падайки, е ожулил лицето си. Двамата униформени незабавно са откарани в свищовската болница, оказана им е медицинска помощ. Те са без опасност за живота и не се налага да бъдат хоспитализирани.

Час и половина по-късно ситуацията в предприятието е била овладяна. Пожарът е потушен. Пострадали работници няма. Всички служители са изведени от цеха. Инсталациите веднага са били спрени. На мястото на инцидента са се отзовали около 20 пожарникари с 5 специализирани автомобила.

„Инцидентът е възникнал в един от помощните цехове за производство на целулоза. В него е имало петима работници, които незабавно са успели да излязат от помещението и не са пострадали. Предстоят огледи от експерти, които ще бъдат извършени във вторник. Ще се изясняват причините за пожара. Тепърва ще се изчислява размерът на нанесените материални щети“, обясни изпълнителният директор на „Свилоза“ инж. Михаил Колчев. 

По първоначални данни инцидентът е възникнал при товаро-разтоварна дейност на натриев хлорат, който е лесно запалим, коментира министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„Към момента няма данни за опасност от замърсяване на въздуха и за здравето на населението. Екипи на пожарната са на място до пълното ликвидиране на произшествието“, увериха от Община Свищов.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"