Пожари са унищожили 2300 дка растителност на територията на Северозападно държавно предприятие от началото на юли  

За миналата година през юли е горял един пожар, тази – 40

Четиринадесет пожара бушуваха от началото на месец юли до 18 юли на територията на Северозападно държавно предприятие (СЗДП) – Враца.

Опожарените площи са около 2 300 дка, като най-засегнат остава Плевенския регион, където огнената стихия  опожари 1 075 дка гори, треви, храсти и др.Това съобщават от СЗДП-Враца.  Пожарите са възникнали в землищата на Койнаре, Телиш, Девинци-община Червен бряг, в резултат на запалени стърнища. В момента са локализирани, но остават действащи пожарите в Риселец, Горник и Койнаре.

През този месец, до момента, най-много - 5 пожара, са регистрирани на територията на Държавно горско стопанство-Враца, където изгоряха 861 дка. Първият пожар е възникнал на 13 юли в землището на с. Лесура, който е гасен няколко пъти, тъй като отново се е възобновявал. Опожарената растителност е стари лозя.

Три пожара бяха потушени на територията на ДГС-Оряхово, където засегната площ е 42 дка. Причините за възникването им отново бяха запалени стърнища. Горяха акациеви култури, тополови и широколистни гори. Два от пожарите бяха локализирани и угасени в землището на с. Гложене, община Козлодуй, а един в землището на Оряхово.

По един пожар имаше на територията на ДГС Мездра с 70 дка изгорели площи, 154 дка на територията на ДГС Никопол, от които 41 дка държавен горски фонд и 100 дка на територията на ДГС Белоградчик. В обхвата на ДГС Никопол са овладени и потушени два низови пожара в акациеви гори в землището на с. Татари, община Белене. Три дни пък горски, пожарникари и доброволци се борят с възобновяващ се низов пожар в землището на с. Острокапци, община Димово. Засегнатите гори са от дървесните видове благун и цер.

Възникналите пожари на територията на Северозападно държавно предприятие са предимно низови – 2 109 дка, но има и върхови, обхванали 40 дка. Опожарената растителност е 1 768 дка широколистна, 80 дка иглолистна и 301 дка са треви, незалесени площи и мъртва горска постилка.

Причините за възникването на пожарите са небрежност в 9 от случаите и в 5 от тях са неизвестни,  като 4 пожара са възникнали от опожаряване на стърнища, два от опожаряване на пасбища, допълват от пресслужбата на Северозападно държавно предприятие – Враца.

В потушаване на горските пожари са участвали 52-ма служители на Държавни горски и ловни стопанства, 62-ма пожарникари, 63-ма доброволци. Използвани са 54 тежки машини, 28 коли на горските стопанства и 25 пожарни коли. За сравнение със същия месец на миналата 2023 г. пожарът е бил един, през 2022 г. – 15, а през 2021 – 3.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"