Пожарът в Сакар вече гори в две области - Стара Загора и Хасково

Тежка остава обстановката в община Тополовград заради големия пожар в Сакар, който обхвана територията на две области - Хасково и Стара Загора.

Евакуираните снощи жители на село Българска поляна вече се върнаха по домовете си. Няма опасност за хората от близките села, информира БНТ.

Пожарът е обхванал над 10 хиляди декара смесени гори. Огнеборците правят всичко възможно. Повече от 30 часа те се борят с огнената стихия, за да я овладеят. В момента те палят насрещен огън, за да ограничат разпространението на пожара и да го затворят в един кръг.

22 екипа на протипожарната служба от цялата страна участват в гасенето, представители на Горско стопанство и на Българската армия. Има готовност в следобедните часове, когато се повишат температурите, да се включи и военен хеликоптер от авиобаза Крумово.

Три са фронтовете на пожара към селата Българска поляна и Орлов дол в община Тополовград, Дрипчево в община Харманли и гълъбовското село Главан. Няма опасност за населените места и за населението в тях. Дежурни екипи охраняват целия периметър около населените места.

Снощи около 50 човека от Българска поляна бяха евакуирани и настанени в кметството на съседното село. Тази сутрин около 10 часа те се завърнаха по домовете си. Хората разказаха, че са много уплашени.

Трима души бяха задържани за големия горски пожар, който избухна в Община Тополовград. Арестуваните са фермер и двама работници. Оказа се, че фермерът е същият, от чието пасище миналата седмица тръгна големия пожар между селата Изворово и Дрипчево.

Заради пожара е ограничено движението около селата Българска поляна и Черепово.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"