Позиция на социалния министър Георги Гьоков: Максималната пенсия нараства на 3400 лв.

Обсъждат десетина варианта за преизчисление на пенсиите, нужни са 5 млрд. лв.

Таванът на пенсиите трябва драстично да бъде увеличен от сегашните 1500 лв. на 3000 лв. или 3400 лв., каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Според него работна група обсъжда десетина варианта за преизчисление на пенсиите. Идеята е това да стане от 1 юли с актуализацията на бюджета. Ще бъдат предложени няколко варианта, а крайното решение за формулата за определяне на пенсиите ще бъде на Народното събрание.

Към момента сме се спрели на предложението да ги индексираме по швейцарското правило, но с увеличен процент от около 10%, както и да добавим инфлационна добавка, каза Гьоков. Идеята е тази инфлационна добавка отново да бъде 60 лв. на месец и да замени даваната в момента “ковид добавка”. От 1 юли обаче ще отпадне добавката, която много пенсионери получават в момента, за да може за тях общата сума на пенсия и добавки да не е по-малка от тази за декември миналата година.

Министър Гьоков изрази желанието си от 1 октомври да има ново повишение на пенсиите чрез преизчисление със средния осигурителен доход за 2021 г., за да се неутрализира разликата между старите и новите пенсии. По думите му за подобна мярка ще са нужни “страшно много пари, но си струва да се направи, защото ще заличи разликите между старите и новите пенсии и ще възстанови доверието в пенсионната система”. Подобно преизчисление би довело до допълнителен разход за държавната хазна от около 5 млрд. лв., каза социалният министър. Засега подобен вариант не срещал разбиране от Министерството на финансите.

По време на блиц контрол пред бюджетната комисия в парламента министърът на финансите Асен Василев заяви, че с актуализацията на бюджета за 2022 г. не се предвиждат промени в основните параметри. Това означава, че засега не планират промяна на бюджетния дефицит, което пък означава, че едва ли ще заделят пари за предлаганото от социалния министър вдигане на пенсиите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"