Пол Маккартни - Отличник на осемдесет

Либералните медии се оплакваха, че прочутият английски музикален фестивал Гластънбъри се посещава от твърде много бели хора и не привлича достатъчно етнически малцинства, но все пак престанаха да мрънкат за малко и приветстваха новината, че самият сър Пол Маккартни ще бъде основната атракция на събитието, в съботната вечер на 25 юни. „Бийтълсът“ навърши 80 години преди дни и ще стане най-възрастният хедлайнер в историята на Гластънбъри.

„Казах в края на последното турне, че ще се видим следващия път. Казах, че ще върна. Е, върнах се”, заяви Маккартни преди време и доказа, че за велики рок тиранозаври като него възрастта е просто подробност.

Наскоро Пол даде едно и от най-откровените си интервюта, в което разказа дълго пазени тайни за „Бийтълс”. Музикантът категорично опровергава предположението, че той е виновен за разпадането на легендарната ливърпулска четворка. „Не аз съм човекът, който предизвика раздялата. О, не, не, не. Един ден Джон влезе в една стая и каза: „Напускам Бийтълс”. Това провокира ли раздяла или не?”

Маккартни изрази тъгата си от разпадането, споделяйки, че групата все още е правила „доста добри неща”.

„Това беше моята група, това беше моята работа, това беше моят живот. Затова исках това да продължи”, каза Пол Маккартни.

Той е признат за един от най-великите автори на песни на всички времена. Пише първата си композиция I Lost My Little Girl на 14 години, след като майка му умира през 1956 г. Много по-късно сън как тя го успокоява, вдъхновява заглавието на вечната Let It Be. Пол е не само най-талантливият, но и най-работливият от рокмузикантите, изгрели в средата на 20 век. Доказан композитор, певец и мултиинструменталист, той никога не легна на лаврите на „Бийтълс”. Маккартни премина през 70-те с групата си „Уингс” и оттогава насам не е спирал да записва албуми и да изнася концерти вече под собственото си име.

Джеймс Пол Маккартни е роден на 18 юни 1942 г. в Ливърпул. Майка му е медицинска сестра, а баща му е търговец на памук и джаз пианист, който често се изявява със собствената си банда. Вдъхновен от талантливия си баща, Пол се ориентира по пътя на музиката още от ранна възраст. Взима уроци по пиано, китара и тромпет. През 1957 г. се запознава с Джон Ленън и не след дълго двамата започват да творят заедно и създават стабилно приятелство, въпреки че по-късно нещата тотално се променят и имат сериозни противоречия, относно музиката на „Бийтълс”. А историята ги запечатва като двигателите на най-успешната банда на всички времена.

„Пол е мъртъв!” (Paul is dead) е градска легенда, твърдяща, че Пол Маккартни загива през 1966 г. в автомобилна катастрофа и е сменен след това с дубльор, който изглежда и звучи като него. Извън конспиративните теории, Маккартни е абсолютен отличник.

Неговата композиция Yesterday е официално в Книгата на Гинес като песента с най-много кавъри в света - 2200 изпълнители са изпълнили по свой начин след излизането є през 1965 г. в албума Help. А малцина знаят, че е написана, докато Пол спи.
„Мелодията ми се яви на сън. Събудих се една сутрин и песента беше цялата в главата ми”, разказва музикантът.

Иначе творческият процес при него е лесен. „Сядам на пианото, мисля и си казвам: Господи, тази песен не я знам и изведнъж се появява песента...”

Само с „Бийтълс” има продадени над 1,3 милиарда албума! (Отделно са бестселърите му с “Уингс” - самостоятелните албуми. Неговата композиция Mull of Kentyre става през 1977 г. първият сингъл, продал в света над 1 милион бройки.)

През 2004 списанието Rolling Stone поставя групата на първо място в списъка си на 100-те най-добри изпълнители на всички времена.

 

Най-великият басист

Пол е най-великият бас китарист на всички времена, но е голям инат и винаги иска да става неговото, така че често сме имали дрязги. Когато записвахме „Белият албум”, щом излизах от студиото, той сядаше и записваше барабаните отново сам. Правех се, че не забелязвам, мир да има. (...) През последните години нашите отношения са добри, радвам се, че записахме общ проект „Here’s To The Nights” в разгара на пандемията.

Барабанистът Ринго Стар

 

Ето това завръщане чаках

Имам честта да познавам този човек - той е толкова уникален, талантлив и енергичен. Ето това завръщане чаках. Всички още помним световното му турне през 2019-та и искахме още от него - той обеща, че ще се върне на сцената и го направи. Той никога не избра да лежи на стара слава, колкото и голяма да е тя. Пол е легенда, не мисля, че някой може да отрече това. Пожелавам му успех!

Певицата Рита Ора

 

Не ни е глезил

Стана ми драго, когато разбрах, че името на групата Wings („Криле”) е хрумнало на баща ми, докато майка ми е била бременна с мен през 1971 г., защото си мислел за ангели и други такива неща. Иначе бе много строг с нас, никога не ни е глезел, ходехме на обикновено държавно училище. Като малка аз бях недокосната от славата на баща ми, растях в семейната ферма и работех наравно с всички останали там. Садях зеленчуци, подстригвах овце и яздех с дивите коне. По-късно вече усещах тежест, но винаги и гордост заради своето семейство.

Дизайнерката Стела Маккартни, дъщеря на Пол и Линда

Застъпи се за кравата Пенка

Пол Маккартни защити кравата-беглец Пенка от кюстендилското село Мазарачево с пост в профила си във Фейсбук преди няколко години. Съдбата на Пенка развълнува света, след като кравата пресече нелегално европейската граница и след кратък престой в Сърбия се върна обратно, но беше заплашена от евтаназиране заради строгите ветеринарно-санитарни регламенти в ЕС. „Мисля, че би било приятно да видим тази крава помилвана. Тя не е направила нищо лошо. Присъединете се към нас, ако сте на това мнение”, призова Маккартни, споделяйки линк към онлайн петицията в защита на животното, което в крайна сметка бе спасено.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"