Полицаите скочиха срещу "сатанизирането на МВР", призоваха Горица Кожарева към обективност при избора на министър

Най-големият полицейски синдикат с над 12 000 членове - СФСМВР защити честта си с официална позиция. Повод за нея са нестихващите обвинения от определени политически сили и по-конктрено от ПП-ДБ, че изминалите предсрочни парламентарни избори през юни са били нечестни. Изказванията на Кирил Петков и Николай Денков от последните няколко дни бяха обвързани с искане за незабавна смяна на служебния вътрешен министър Калин Стоянов.  

"Внушенията, които се правят в последните дни, че изборите на 9 юни 2024 г. са манипулирани, неоснователните критики към денонощно борещите се с огнената стихия пожарникари, както и трайното и неоснователно сатанизиране на МВР от политическите представители се приемат не само с неразбиране от професионалистите в системата – те са индиректно обвинение и обида към всичките 50 000 души, работещи във Ведомството", пишат в официална позиция до медиите от Синдикалната федерация на служителите в МВР. В нея те призовават определената за следващ служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева "да подходи обективно и рационално към избора и назначаването на служебен Министър на вътрешните работи".

"Труд news" публикува позицията на СФСМВР без редакторска намеса:

УС на СФСМВР наблюдава с нарастващо притеснение увеличаващите се опити за политическа употреба на институцията МВР и работещите в нея професионалисти.

Внушенията, които се правят в последните дни, че изборите на 9 юни 2024 г. са манипулирани, неоснователните критики към денонощно борещите се с огнената стихия пожарникари, както и трайното и неоснователно сатанизиране на МВР от политическите представители се приемат не само с неразбиране от професионалистите в системата – те са индиректно обвинение и обида към всичките 50 000 души, работещи във Ведомството.

УС на СФСМВР заявява, че ако има доказателства за манипулиране на изборите от служители в системата, то тази информация трябва да бъде представена не на медиите и широката общественост, а на Прокуратурата на Република България. Всички действия, в посока, различна от правно - установените механизми за разследване на престъпления са откровена манипулация и пропаганда.

УС на СФСМВР обръща внимание на всички политици, че да обявиш, че българските пожарникари – тези, които в продължение на седмици не излизат от огъня - не се справят с огнената криза е обидно и унизително към полагащите денонощен труд в тежки материално-битови условия.

УС на СФСМВР се обръща към определената за Министър-председател на Република България – госпожа Горица Грънчарова-Кожарева с надеждата да подходи обективно и рационално към избора и назначаването на служебен Министър на вътрешните работи. За 15-те години от своето съществуване, СФСМВР е водила разговори и преговори с над 20 министри на вътрешните работи. Голяма част от тези, които бяха назначени като такива, защото са носители на гражданската енергия за промяна в МВР, не само не постигнаха това – те замразиха, а някои и ликвидираха, социалния диалог във ведомството.

Надяваме се, госпожа Грънчарова-Кожарова да се запознае с процесите и динамиката в отношенията между министрите на вътрешните работи и СФСМВР и вярваме, че ще подходи отговорно, като с избора си осигури нужното спокойствие и устойчивост, за да има условия за работа и резултати - такива, каквито обществото очаква от нас".

Припомняме, че в началото на месец април 2024 синдикатът поиска среща с номинирания за служебен министър-председател Димитър Главчев. "Тази ледена епоха, която беше около 3-4 години с последните министри, да не изреждам имена, по отношение на социалния диалог, не беше от полза за никого. Когато ти не можеш да разговаряш със собствените си служители, ти не можеш да бъдеш приеман като ръководител, в момента имаме ръководител", каза на 2 април председателят на УС на СФСМВР Илия Кузманов след инициираната от полицаите среща с Главчев. 

"Според нас промени в МВР в момента са необосновани и го обосноваваме не политически, а практически. Всяка такава промяна, а те в последните 4 години станаха страшно много, изстискват до безкрайност ръководния ресурс и бих казал, че самата система не може да възпроизвежда ръководители с тези темпове, които се предлага това от политиците. Това определено е пагубно за МВР. Стига да няма някакви основателни причини, каквито към момента не виждам. Ние сме казали нашето мнение за състоянието на МВР. Това извежда логично мястото на министъра, в случая Калин Стоянов", каза той.  

На 31 март Управителният съвет на СФСМВР публикува остра позиция, изказваща недоумението си от агресивната атака срещу МВР и министъра на вътрешното ведомство по повод провеждането на изборите през юни и купуването на гласове. Според тях такава "вербална война" уронва престижа на професията, демотивира служителите, а дори може да доведе и до щети за гражданите.

TRUD_VERSION_AMP:6//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"