Полицаят, заловил банда иманяри, пред "Труд": Единият ми каза, че рови за съкровища от 12-годишен (СНИМКИ)

Бургаската полиция залови група иманяри от квартал "Сарафово". Тримата предложили древни статуетки на полицай под прикритие. Поискали му по 10 000 евро за всяка. Тепърва ще се разследва откъде са изкопани артефактите и каква е стойността им.

Единият от иманярите ми каза, че рови за съкровища от 12-годишен. Това значи, че е потомствен иманяр. Вероятно и баща му, и дядо му са го учили на "занаята". Довериха ми се, показаха ми антиките и поискаха по 10 000 евро на статуетка и по 300 евро на монета. Това разказа пред "Труд" полицаят, заловил групата от трима души край квартал "Сарафово".

Полицаят под прикритие се запознал с единия от иманярите - Станимир. На кафе в Бургас Станимир му предложил монета на Лициний и му поискал 300 евро. "Купувачът" казал, че ще я вземе, но се интересува от по-едри неща. По време на срещата мозъкът на групата и баш-иманярът - Александър стоял наблизо и наблюдавал какво се случва. Със северняшкия си акцент и скъпарско облекло, с което дошъл на срещата, полицаят успял да ги заблуди.

На втора среща, вече в квартал "Сарафово", двамата авери му показали и три статуи, изключително красиви. Едната изобразявала Атлас, втората кон, а третата - ваза-урна. На срещата присъствала и жената на Станимир Неселчев, руска гражданка. Именно тя предложила статуята с коня. Обяснили, че за трите искат по 10 000 евро.

Полицаят под прикритие се съгласил и се уговорили кога ще им занесе парите. В момент, в който тримата тръгнали, полицаите засекли возилото им - зелена "Опел Корса", и ги задържали. При претърсването в дома на Александър са били открити 250 римски монети и плочки от находки на сгради, от разкопките, които от няколко години се правят в квартала.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"