Половината от електроенергията на Нидерландия вече е от ВЕИ

За първи път над половината от производството на електроенергия в Нидерландия идва от възобновяеми източници като вятър и слънце, съобщи днес Статистическата служба на страната. През първата половина на тази година производството на електроенергия от възобновяеми източници се е увеличило до 32,3 млрд. киловатчаса. По този начин делът на възобновяемата енергия e достигнал 53 процента от общото производство на електроенергия, информира БТА.

Производството на електроенергия от вятърни централи се е увеличило с една трета до 17,4 млрд. киловатчаса. Повече от две трети от това увеличение е от офшорни перки, главно благодарение на новите вятърни паркове "Холандсе Кюст Заюд" (Hollandse Kust Zuid) и "Холандсе Кюст Норд" (Hollandse Kust Noord). Електричеството от слънчева енергия се е увеличило до 11,7 млрд. киловатчаса, което представлява увеличение с 0,8 млрд. киловатчаса.

Производството на електроенергия от биомаса се е увеличило с 16 процента.

Производството на електроенергия от изкопаеми горива е спаднало рязко през същия период. Производството на електроенергия от въглища е намаляло с почти 40 на сто. Производството на електроенергия от природен газ е спаднало до 21,3 млрд. киловатчаса въпреки спадащите цени на природния газ и въглеродните емисии.

През първите шест месеца на тази година Нидерландия е изнесла 2,3 милиарда киловатчаса енергия повече, отколкото е внесла. През първата половина на 2024 г. вносът е нараснал с 4 процента, докато износът е намалял с 10 на сто. Особено рязко е намалял износът за Белгия (9 на сто) и Германия (7 на сто). Поради силното увеличение на производството във френските атомни и водноелектрически централи тези държави внасят повече електроенергия от Франция и по-малко от Нидерландия.

През първата половина на 2024 г. потреблението на електроенергия е нараснало с 5 процента до 55,8 млрд. киловатчаса. Това е малко под нивото отпреди коронавируса.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"