Половината учители излизат в пенсия

Въвеждането на задължителна подготовка на 4 години няма да струва много, посочи просветният министър Красимир Вълчев

Близо 40 000 ромски деца в клас

Почти половината от учителите у нас или 42% от преподавателите ще се пенсионират в следващите 10 години. Това се разбра от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който очерта предизвикателствата, пред които е изправена образователната система.

“Имаме тройно-четворно предизвикателство за следващите 10 години. Една страна трябва да има достатъчно учители. При нормална възрастова структура трябва да се пенсионират 25%, а при нас ще са 42%. Трябва да обезпечим системата с добри учители. Догодина предвиждаме трети стипендии за ученици с най-добри резултати, които се включат в педагогическо образование. Ранният достъп до образование е функция на равния достъп до добър учител”, коментира Вълчев пред БНР.

Остава системният недостиг на учители в определени дисциплини - освен по информационни технологии и английски език, през следващите години ще се търсят и преподаватели по математика, физика и химия. Забелязва се интерес от страна на специалисти с инженерни специалности да станат учители, отчете още министърът.

Той заяви, че от всички бюджетни програми с най-висока обществена възвращаемост е тази за предучилищното образование. Според него въвеждането на задължителна подготовка на 4 години няма да струва много. “Финансираме голяма част от това обучение - 14 млн. лева, но увеличеният обхват от 78% деца до над 90% деца ще струва около 25-30 млн. лева на годишна база”, прогнозира Вълчев.

Относно освобождаването от таксите за предучилищна възраст той поясни, че все още няма решение колко точно ще бъдат средствата, но те ще се допълнят със средствата от държавния бюджет и от средствата от европейския социален фонд.

Министърът изтъкна, че в рамките на програмата за интеграция на ромските деца през последните 3 години са записани близо 40 000 деца. За първи път в системата има повече деца от семейства с по-ниско образование на родителите, което се дължи на демографското възпроизводство.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"