Полша заплаши да блокира доставките на китайски стоки в ЕС

Варшава се надява Пекин да помогне за облекчаване на мигрантската вълна от Беларус

Полските власти заплашиха да блокират ключов железопътен маршрут за износ на китайски стоки към Европейския съюз като част от стратегия за разрешаване на миграционната криза на източната граница, пише Bloomberg.

Президентът Анджей Дуда използва държавното си посещение в Пекин в края на юни, за да свърже въпроса за миграцията и транзита на товари през полско-беларуската граница, са казали пред агенцията няколко източника, запознати с разговорите. Оттогава броят на незаконните пресичания на беларуско-полската граница е намалял значително.

Агенцията припомня, че президентът на Беларус Александър Лукашенко се е опитал да предизвика напрегната ситуация на границата на страната му и Полша. Ситуацията ескалира през май, когато полски войник беше убит от мигрант, след което правителството обеща да похарчи около 2,5 милиарда долара за укрепване на границата.

Руската инвазия в Украйна прекъсна редица железопътни търговски пътища, оставяйки Беларус като единствения маршрут за китайски стоки, насочени към ЕС. Трафикът се увеличи с 89% през първото тримесечие на 2024 г. Лукашенко беше доволен от нарастването на китайския транзит, опитвайки се да компенсира почти пълната зависимост на Минск от Москва за сравнително евтини енергийни ресурси и заеми.

"Използването на товарен транзит от Полша в преговорите с Китай "може да бъде фактор" за намаляване на броя на преминаванията на границата след посещението на Дуда", каза външният министър на републиката Радослав Сикорски пред Bloomberg. „Все още сме много ядосани за убийството на нашия войник на границата“, добави той.

Опитите за нарушаване на границата на Полша започнаха да се засилват преди изборите за Европейски парламент през юни. Премиерът Доналд Туск заяви, че Беларус и Русия са превърнали миграцията в оръжие, използвайки мигранти от Йемен, Сомалия, Афганистан, Сирия и Иран.

От китайското външно министерство са коментирали, че Пекин "се надява, че страните могат правилно да разрешат различията чрез диалог и да гарантират безопасността и непрекъснатостта на международните логистични канали".

След посещението на Дуда в Пекин опитите за незаконно преминаване на границата са намалели със 70%, съобщи вътрешният министър Томаш Симоняк.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"