Полша заплаши да блокира приемането на Украйна в ЕС 

Причината са нерешени исторически въпроси

Украйна няма да стане член на Европейския съюз, ако не се реши "волинският въпрос".

Това заяви полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш пред Polsat News. Според него Варшава подкрепя Киев „доколкото е възможно“ във войната в Русия, въпреки че в отношенията между страните „не всичко е идеално поради нерешени исторически проблеми“.

„Според него реалната политика трябва да постави ултиматум без разрешаване на Волинския въпрос, няма да има присъединяване на Украйна към Европейския съюз“, се казва в публикацията.

В същото време Камиш подчерта, че за Полша само победа на Украйна би означавала край на войната. „Всеки друг случай остава пряка заплаха от война за Полша. Това е мястото, където сигурността на Полша и Европа е заложена на карта“, подчерта министърът.

Tемата за "Волинската трагедия" (още "Волинското клане") е една от най-противоречивите в украинско-полските отношения, припомня УНИАН.

Миналата година говорител на полското външно министерство каза, че Украйна не разбира напълно важността на въпроса за поляците и президентът Володимир Зеленски трябва да поеме „повече отговорност “.

Украинският посланик в Полша Васил Зварич нарече "опитите да се наложи" какво трябва да правят украинците по отношение на общото им минало като неприемливи.

В края на юли тази година президентите на Украйна и Полша Владимир Зеленски и Анджей Дуда почетоха в Луцк паметта на жертвите на Волинската трагедия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"