Полша отрече да е замесена в саботажа на "Северен поток"

Предположенията, че украинските власти, подкрепяни от Полша, стоят зад планирането и извършване на саботажна атака срещу газопроводите "Северен поток" през 2022 г. са безпочвени, каза днес помощник на полския президент.

През изминалата седмица бившият ръководител на германското разузнаване Аугуст Ханинг каза пред в. "Велт", че според него е имало договорка между президентите на Полша и Украйна за извършване на атаката.

"Това са напълно безпочвени инсинуации", заяви Мешко Павлак, ръководител на Бюрото за международна политика в канцеларията на президента Анджей Дуда, в отговор на запитване относно обвиненията, огласени от телевизионния канал "Полсат" (Polsat), съобщи агенция ПАП, цитирана от БТА.

Павлак посочи, че Ханинг е бил държавен служител по времето, когато Герхард Шрьодер беше германски канцлер и стълбовете на "Северен поток 1" започнаха да се появяват, и "като ръководител на разузнаването определено е изиграл срамна и значима роля в инвестицията".

Германски медии съобщиха през седмицата, че прокурори от Федералната република са идентифицирали украински инструктор по гмуркане като основен заподозрян за саботажа на "Северен поток“ и са издали заповед за арестуването му в Полша.

Варшава е получила съдебната заповед, но заподозреният е напуснал страната, тъй като Германия не е включила името му в базата данни за издирвани лица, казаха полските прокурори пред Ройтерс.

"До всички инициатори и покровители на "Северен поток" 1 и 2. Единственото нещо, което трябва да направите днес, е да се извините и да замълчите", написа вчера полският премиер Доналд Туск в "Екс".

Туск не отговори директно на обвиненията за полско участие.

В четвъртък американският в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че частни предприемачи са финансирали саботажа на "Северен поток", като акцията е осъществена под надзора на високопоставен украински генерал. Киев отрича да има каквото и да е участие във взривяването на съоръжението.

Газопроводът до Германия под Балтийско море беше основният маршрут за руски газови потоци преди нахлуването на Кремъл в Украйна.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"